Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Sebastiaan van de Water
actueel

Amsterdamse studenten van Nereus winnen prestigieuze Varsity

Sebastiaan van de Water,
10 april 2017 - 09:07

Het toverwoord bij de Varsity is traditie. Het rechtvaardigt de gekke kostuums, de rituele stoeipartijen en de naakte overwinnaarsgroet. Gistermiddag, bij editie 134 van de Varsity, toonde de Amsterdamsche Studenten Roeivereeniging Nereus zich het sterkst. Ook dat begint een traditie te worden.

Meestal fietst HvA-student Lex van den Herik (20) niet in een bus. Maar nu wel. Verscholen in de laadruimte van een bestelbusje, draait hij zich warm op een hometrainer. Hij kijkt strak voor zich uit. Zometeen móet het gebeuren.


Volgens sommigen heeft Lex de zwaarste slag al geleverd. Drie weken geleden hoorde hij het goede nieuws: één van de stoeltjes in de Oude Vier, de Varsityboot van Nereus, is voor hem gereserveerd.

HvA-student Lex van den Herik (links) en UvA-student Abe Wiersma

Dat is een hele eer, want geen race is zo vermaard als de Varsity. Bovendien kan Nereus uit genoeg sterke roeiers kiezen om zeker vier competitieve vieren te vullen.

 

Het kwartet uitverkorenen moet welhaast zó goed zijn, is bij veel leden van Nereus de gedachte, dat de Oude Vier alleen even op het Amsterdam-Rijnkanaal hoeft te verschijnen om alle tegenstanders te declasseren.


‘Tuurlijk gaan we de Varsity winnen. We zijn toch de beste? Ik verheug me al op het feest,’ zegt Nereus-lid Brigitte bijvoorbeeld.


Maar zo eenvoudig zal het niet worden, weet Lex. Hij voelt de druk. ‘Iedereen verwacht het van ons. Wij moeten het waar maken. Maar ook Triton is dit jaar sterk. Zij organiseren de Varsity, maar hebben hem al 53 jaar niet gewonnen. Ze hebben een Olympiër in de boot en zien dit jaar als hun grote kans.’

‘Brassen’, een typische Varsity-traditie

Te vroeg naakt?
Eenmaal op het water begint Nereus voortvarend. Ze komen een bootlengte voor te liggen en breiden hun voorsprong al snel uit naar vier seconden.

 

Op de kade, waar hordes Nereïden zojuist hun traditionele stoeipartij hebben gehouden met de Rotterdamse mannen van Skadi, beginnen velen zich al uit te kleden. Klaar voor de naakte overwinnaarsgroet.


In de boot zelf is Lex minder gerust op een goede afloop. Triton komt steeds dichterbij. ‘Ik dacht: het gaat toch niet gebeuren dat we nog gaan verliezen? Ik kneep hem echt,’ vertelt Lex na afloop.

 

Totale euforie
Met dank aan zijn inspanningen, en die van bootgenoten Mick Makker (VU), Abe Wiersma (UvA) en Freek Robbers (VU), weet Nereus vol te houden. ‘Het scheelde geloof ik niet veel. Na de finish zag ik zwart, zo kapot was ik,’ herinnert Lex zich.


‘Pas toen ik een minuut later weer helder uit mijn ogen keek had ik door dat iedereen om ons heen in het koude water dobberde om ons te feliciteren. Echt een fantastisch moment. Totale euforie. Geweldig.’


Voor Nereus was het de 42e zege, een record. Voor Lex, net twintig jaar jong, was het zijn eerste. Voor beide zal het vermoedelijk niet de laatste Varsity-overwinning zijn.

 

Vrouwen

Er leek gisteren direct een nieuwe traditie in gang te worden gezet. De allereerste Vrouwen Vier-wedstrijd van de Varsity werd eveneens gewonnen door Nereus. De voorsprong op het Leidse Njord was ruim vier seconden.