Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Happietaria
actueel

Restaurant Happietaria dit jaar in teken van India

Jasmijn Van Raemdonck,
3 april 2017 - 17:17
Betreft
Deel op

Happietaria, het jaarlijks terugkerende pop-uprestaurant dat door student-vrijwilligers wordt gerund, opent vandaag haar deuren in de Roetersstraat. Afgelopen zaterdag werd de officiële opening al gevierd in kleine kring. ‘Het mooiste aan het project is dat je ziet dat mensen nog zoveel over hebben voor het goede doel.’

Het overdekte binnenplein van het historische Sarphatihuis is de komende vier weken omgetoverd tot een Indiaas restaurant. Indiase decoratie en zoetigheden, bollywoodmuziek en -danseressen brengen de genodigden op de openingsavond meteen in de juiste sfeer. De finalisten van Miss India Holland,UvA-student Rovina Joerawan deed mee aan deze finale. Wij volgden haar en schreven daar deze reportage over. gehuld in Indiase kleding, houden een modeshow om de ervaring compleet te maken.

 

Bollywood

‘Dit jaar is India het hoofdthema,’ vertelt Arjan Roorda, student civiele techniek aan de HvA en pr-coördinator van Happietaria Amsterdam. Dat is een groep student-vrijwilligers die ieder jaar een pop-uprestaurant opent om geld binnen te halen voor goede doelen. Dit jaar is het goede doel het lokale project van de organisatie Miva die dwangarbeid in de kledingindustrie in India wil bestrijden.

‘We hopen zo’n 14.000 euro te kunnen ophalen’

‘We proberen het hoofdthema in het eten te laten zien,’ vertelt Roorda. Bezoekers kunnen in Happietaria Amsterdam kennis maken met Indische gerechten zoals pakora, een gefrituurde snack van kikkererwtenmeel, of kheer, een rijsttoetje met karamel en vers fruit. ‘We zijn vooral erg trots op onze curry’s,’ vertelt Roorda. Zo staan onder meer de vegetarische Indiase curry New Delhi en de Indiase curry Madras met vlees op het menu.

 

De hele maand organiseert het bestuur verschillende avonden met muzikale acts. ‘Zo komen bijvoorbeeld het kamerorkest En Blanc et Noir, maar ook een aantal solomuzikanten en muziekduo’s langs,’ legt Roorda uit. Op 28 april organiseert Happietaria Amsterdam een Bollywood-thema-avond. 'Dan worden er mensen uitgenodigd om te zingen en is er ook ruimte voor dans,’ verduidelijkt de student. ‘Ook zal er een kraampje staan waar gasten hennatatoeages kunnen laten zetten.’

 

Kledingindustrie
‘We hopen deze maand zo’n 14.000 euro te kunnen ophalen voor Miva,’ vertelt voorzitter en VU-student Odile Vermeulen tijdens haar openingsspeech. Roorda legt uit dat dit goede doel aan Happietaria Amsterdam werd toegewezen door Happy Gift, de stichting die op landelijk niveau de verschillende Happietaria’s aanstuurt.

Foto: Happietaria
Miss India Holland Preety Dhillon en Happietaria-voorzitter Odile Vermeulen

‘Wij geloven in de kracht van het individu ter plekke,’ vertelt Petra van Dam, projectbegeleider van Miva. Zij legt uit dat Miva het geld zal investeren in een kleine bus voor de lokale vakbond die opkomt voor de rechten van vrouwen en kinderen die in de kledingindustrie werken. ‘De vakbond bestaat uit voormalige werkneemsters uit de kledingindustrie die zich hard maken voor degenen die nu in deze sector werken,’ verduidelijkt ze. ‘Met deze bus kunnen zij bewustwordingscampagnes gaan voeren.’

 

‘Eigenlijk maken wij als Westerlingen gebruik van de slechte werkomstandigheden van arbeiders in derdewereldlanden,’ meent Daan Labrujere, sponsor en inkoopcoördinator van Happietaria Amsterdam. ‘Door Apple-producten en kleding te kopen die in de derde wereld worden gemaakt stimuleren wij eigenlijk die slechte omstandigheden.’ Labrujere wil als vrijwilliger bij Happietaria zijn eigen voetafdruk verkleinen.

 

Happietaria is gevestigd in het Sarphatihuis, Roetersstraat 2, en is tot en met 29 april dagelijks geopend (met uitzondering van zondagen). Reserveren kan via de website van Happietaria.

Lees meer over