Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: John Walker (cc, via Flickr)
actueel

‘DUO moet studenten beter informeren over studieschuld’

Henk Strikkers,
28 maart 2017 - 09:43

De Nationale ombudsman Reinier van Zutphen is hard voor de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) in een rapport dat hij vandaag presenteert.  DUO moet studenten volgens de ombudsman actiever benaderen en er moet iets worden gedaan aan het stopzetten van het reisrecht.

Al maanden discussiëren studentenorganisaties en het ministerie over het reisrecht. Op dit moment moeten studenten zelf hun reisrecht stopzetten wanneer ze daar geen recht meer op hebben. Veel studenten doen dat niet en ontvangen daardoor boetes. Sommige ex-studenten doen dat bewust omdat de boete lager is dan de treinkaartjes die ze zouden moeten betalen, anderen zijn zich er niet bewust van dat ze zelf actie moeten ondernemen.

‘Elk poortje op het station blijft dicht als je te weinig saldo hebt, maar een ov-kaart waarvan de afloopdatum van tevoren bekend is, kan niet vanzelf aflopen’

Actief benaderen

De ombudsman heeft stevige kritiek op de manier waarop DUO daarmee omgaat. ‘Het huidige systeem, waarbij het studentenreisproduct door (oud-)studenten zélf moet worden stopgezet als het recht erop vervalt, is onlogisch en vormt op zich al een bron van schulden,’ schrijft de ombudsman. Hij roept DUO op ‘(oud-)studenten, die hun product desondanks niet hebben stopgezet, actief [te] benaderen’.

 

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) roept de minister op snel met een andere manier te komen om het reisrecht stop te zetten. ‘Het is onbegrijpelijk dat de ov-kaart nog steeds niet automatisch kan worden stopgezet als hij afloopt,’ zegt ISO-bestuurslid Jeroen Wienen. ‘Elk poortje op het station blijft dicht als je te weinig saldo hebt, maar een ov-kaart waarvan de afloopdatum van tevoren bekend is, kan niet vanzelf aflopen.’

 

Belevingswereld

Bovendien kan DUO meer doen om aan te sluiten de belevingswereld van de student of oud-student, vindt de ombudsman. Nu krijgt de helft van de oud-studenten met een betalingsachterstand te maken met deurwaarders.

 

‘DUO communiceert op een standaardwijze over achterstanden en ov-schulden met een groot aantal digitale berichten, betalingsverzoeken, aanmaningen en notificatiemails,’ schrijft de ombudsman. ‘Terwijl deze bij (oud‑)studenten in hun digitale post “verdwijnen” of niet goed worden begrepen door te ambtelijk taalgebruik.’

 

Ombudsman

De Nationale ombudsman is een onafhankelijk en onpartijdige instantie waar burgers kunnen klagen over de overheid. Wanneer over een onderwerp veel klachten binnenkomen kan de ombudsman een onderzoek instellen. De ombudsman heeft geen macht en kan geen maatregelen opleggen, maar zijn onderzoeksrapporten hebben wel veel invloed.