Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Update: COR & CSR willen dat UvA Valkhoff weer in dienst neemt

Willem van Ewijk,
27 maart 2017 - 14:44

De Centrale Ondernemingsraad van de UvA zal het College van Bestuur vragen om het ontslag van oud-docent en actievoerder Rudolf Valkhoff terug te draaien.

Valkhoff noemt het zelf ‘een lichtpuntje in de helse, wanhopige duisternis’ waar hij zich nu anderhalf jaar in bevindt. In september 2016 werd hij op non-actief gesteld en een half jaar later officieel ontslagen. Volgens de UvA gebeurde dit omdat de docent cultuurwetenschappen weigerde zich te schikken in de nieuwe inhoudelijke invulling van zijn vakken, maar volgens Valkhoff kwam het door zijn kritische houding tijdens de Maagdenhuisbezetting.

‘Hoewel Valkhoff niet formeel lid van de medezeggenschap was, zien we hem toch als een van ons’

Vakbondsactiviteit

Een groep wetenschappers, politici en actievoerders verklaarde zich solidair aan de docent en noemde zijn ontslag onacceptabel. Ze pleitten ervoor dat Valkhoffs protestacties werden gezien als vakbondsactiviteit waardoor hij ontslagbescherming zou genieten. Onder hen bevonden zich SP-Kamerlid Jasper van Dijk, toenmalig voorzitter van de commissie Democratisering & Decentralisering en nu Kamerlid voor GroenLinks Lisa Westerveld, en leden van de Centrale Ondernemingsraad van de UvA (COR).

 

Valkhoff besloot zijn ontslag aan te vechten voor de rechter. Vooruitlopend op de rechtszaak heeft de COR besloten om het College van Bestuur (CvB) te vragen Valkhoff weer in dienst te nemen. De COR herhaalt het argument dat Valkhoffs protest als vakbondsactiviteit moet worden gezien en hij daarom een beroep kan doen op de ontslagbescherming uit het Burgerlijk WetboekHet gaat hierbij om artikel 670 lid 4 van boek 7 van het Burgerlijk Wetboek. Daarin staat dat de werkgever de arbeidsovereenkomst van een werknemer die in de ondernemingsraad zit niet kan opzeggen.. ‘Hoewel Valkhoff niet formeel lid van de medezeggenschap was, zien we hem toch als een van ons,’ staat er te lezen in een conceptversie van de brief die door Folia is ingezien.

 

De UvA heeft altijd gezegd dat het ontslag niets met de protestacties te maken heeft maar dat Valkhoff niet goed functioneerde. Volgens de ondernemingsraad is dat niet waar. Valkhoff en de COR beroepen zich bovendien op de academische vrijheid. COR-voorzitter Breanndán Ó Nualláin zegt dat ‘een grote minderheid’ het niet eens is met de brief omdat de zaak nog onder de rechter is, zij niet alle feiten van de zaak kent en zij zich niet over een individueel geval wil uitspreken.

 

Valkhoff legde eerder aan Folia uit hoe hij zijn ontslag aanvocht. Bekijk hieronder de video of lees dit artikel waarin ook de UvA ingaat op zijn argumenten. Lees hier de verklaring van de COR.

 

 

Update 29 maart 2017 11.00 uur

De Centrale Studentenraad heeft gisterenmiddag een vergelijkbare oproep gedaan aan het College van Bestuur. Die kunt u hier lezen