Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Sebastiaan van de Water
actueel

‘Ik ben gestopt met tennis, want padel is veel leuker’

Sebastiaan van de Water,
27 maart 2017 - 09:11

Het is uitgevonden in Mexico, groot geworden in Spanje en klaar om de wereld te veroveren: padel. Het is een racketsport die, volgens liefhebbers, korte metten maakt met het ‘ouderwetse’ tennis. Ook het complex van USC Tennis kent sindskort twee padelbanen. Hebben we te maken met een hype, of een toekomstige megasport?

Manus. Bossaball. UFO. Kronum. Het zijn voorbeelden van recent uitgevonden sporten die nog niet bepaald zijn doorgebroken bij het grote pubiek. Hoe snel de wereld ook verandert, we blijven oude sporten als voetbal, tennis, hockey en volleybal blijven populair.


‘Toch weet ik honderd procent zeker dat padel de komende jaren flink aan populariteit gaat winnen,’ voorspelt UvA-student Max Kusters (24) zaterdagmiddag na een potje padel bij USC Tennis. ‘Nadat ik padel één keer had gespeeld, ben ik meteen gestopt met tennis. Padel kent meer actie en is daardoor veel leuker. Veel met een heleboel e's.’

Foto: Sebastiaan van de Water
Padelrackets zijn snaarloos

Broodje aap?
De student onderwijskunde besluit zijn relaas met een boude bewering. ‘Ik hoorde onlangs dat padel in Spanje al populairder is dan tennis. Het is daar nu de tweede sport achter voetbal.’ Het lijkt een broodje aap-verhaal. Spanje is een tradtioneel tennisland en een geboorteplaats van vele gravelkoningen.

 

Het is in ieder geval niet te ontkennen dat padel en tennis zich in elkaars vaarwater begeven. Wie naar padel kijkt, ziet vier spelers met elk een racket, die om beurten een geel, stuiterend balletje over een net slaan. Zelfs de puntentelling is identiek aan tennis.


‘Het belangrijkste verschil is de kooi rondom het veld,’ zegt HvA-student Human Resources Management Jim van Nieuwkerk (23). ‘De bal mag één keer tegen het hek of het glas stuiteren. Daardoor krijg je veel meer rally’s. Dat is de reden dat iedereen bij Chip & Charge [de studententennisvereniging, red.], zo enthousiast is over padel.’

Foto: Sebastiaan van de Water

Padel-haters blijken inderdaad zeldzaam, zo leert een vragenrondje op het terras naast de banen. Tennis, erkennen zelfs de grootste tennisliefhebbers, is een sport met nadelen. Een wedstrijd duurt lang en bestaat vooral uit ballen rapen, wachten en serveren. Leuke rally’s zijn uitzonderlijk. ‘Bij padel geldt het omgekeerde. Bovendien is het makkelijk te leren. Ik heb een hekel aan sporten waar ik niet goed in ben, maar padel vond ik binnen een uur echt leuk,’ zegt Chip-penningmeester Charlotte. ‘Wist je trouwens dat in Spanje de sport nu populairder is dan tennis zelf?’

 

Alweer dat broodje aap-verhaal. Of toch niet? De cijfers bieden uitkomst. Ze bevestigen zowaar dat in Spanje padel inderdaad tennis voorbij is gestreefd. Of dat in Nederland ook gaat gebeuren is afwachten, maar met vijftig banen, en alom enthousiaste reacties, lijkt cynisme dit keer niet gerechtvaardigd. Zeker is dat padel de categorie bulletball inmiddels is ontstegen.