Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Monique Kooijmans
actueel

Vierhonderd UvA-studenten mogen collegegeld gaan betalen per vak

Henk Strikkers,
24 maart 2017 - 17:17

Vierhonderd UvA-studenten mogen vanaf september betalen per studiepunt. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap (OCW) heeft daar toestemming voor gegeven, meldt de UvA op haar intranet.

Komend collegejaar kunnen studenten van zes bacheloropleidingen en zeven masterstudies enkel collegegeld betalen voor de vakken die ze volgen. Dat zijn de bachelors economie & bedrijfskunde, fiscale economie, econometrie & operationele research, communicatiewetenschap, sociologie en biologie en de masters arbeidsrecht, onderwijskunde, communicatiewetenschap, sociologie, planologie, sociale geografie en Earth Sciences. Een jaar later komen daar meer studies bij.

 

Flexstuderen is een idee van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). Twee jaar geleden omarmden de VVD en de PvdA het voorstel om daar mee te experimenteren. De HvA en UvA waren enthousiast en melden zich aan als proeftuin voor het experiment. De hogeschool zag bij nader inzien af van deelname aan de pilot omdat het niet zou aansluiten bij het onderwijsaanbod. De Hogeschool Utrecht en Tilburg University hebben ook bij het ministerie toestemming gevraagd om deel te nemen aan de pilot.

 

38 euro en 45 cent

Met het experiment wordt onderzocht hoe studenten reageren wanneer ze hun studietempo zelf kunnen bepalen en meer rekening kunnen houden met persoonlijke omstandigheden. Studenten die stage willen lopen, bestuurswerk doen of mantelzorger zijn kunnen zo enkel collegegeld betalen voor de vakken die ze willen volgen. Dat bedrag per studiepunt wordt berekend door het volledige collegegeld te delen door zestig en daar een opslag van 15 procent bij op te tellen. Eén studiepunt aan de UvA gaat daardoor 38,45 euro kosten. Daardoor is flexstuderen enkel rendabel wanneer een student vakken van in totaal 52 studiepunten of minder volgt.

 

Begin april krijgen alle studenten van de betrokken opleidingen een mail met informatie over het experiment en hoe ze zich daarvoor kunnen aanmelden. Per studie mag niet meer dan 20 procent van de studenten meedoen aan de proef om de onderwijsplanning niet te verstoren. Wanneer te veel studenten zich aanmelden wordt er geloot.