Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Mina Etemad
actueel

Video | HvA'ers in actie tegen micro-agressie

Willem van Ewijk,
21 maart 2017 - 17:29

In het Muller-Lulofshuis organiseerden HvA-studenten vandaag een workshop over micro-agressie. Maar wat is dat eigenlijk?

De Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie is ingesteld door de Verenigde Naties maar onder Amsterdammers nog niet heel bekend. Daarom heeft de gemeente Amsterdam studenten van de HvA-minor Diversiteit in de Stad gevraagd om activiteiten te organiseren waardoor de dag meer aandacht krijgt. Maandagavond organiseerden ze in de OBA op het Oosterdoksplein een avond waarop verhalen werden verteld over ervaringen met islamofobie

 

Dinsdag werden workshops gehouden. In het Muller-Lulofshuis vertelden vertegenwoordigers van het discriminatiemeldpunt en stagebegeleiders van de HvA hoe studenten zich kunnen weren tegen discriminatie op de arbeidsmarkt. Later die dag was er een workshop over micro-agressie.

 

Complimentjes

Tugba Öztemir, voorzitter van antiracismeplatform Amsterdam United vertelde er een tiental studenten hoe ze micro-agressie kunnen herkennen. Volgens Öztemir gaat het om goedbedoelde complimenten die, als je ze ontleed, ‘een laagje hebben’ van racistische vooroordelen en misvattingen.

‘Jij hebt zoveel moderne ideeën. Je bent meer Nederlands dan Turks’

Als voorbeeld geeft ze de opmerking ‘Jij hebt zoveel moderne ideeën. Je bent meer Nederlands dan Turks,’ die zij vroeger als scholier vaak te horen kreeg. ‘Toen ik zeventien was dacht ik dat het een compliment was. Nu weet ik wat voor stereotiepe veronderstellingen daar achter zitten,’ zegt Öztemir.

 

‘Studenten op onze hogeschool krijgen regelmatig dit soort uitspraken te horen,’ zegt Leonie van der Valk, docent van de minor Diversiteit in de Stad die bij de workshop aanwezig is. Volgens oud HvA-student Beylula Yosef is het alsof je door dit soort opmerkingen een kant moet kiezen. ‘Alsof het woordje modern iets is dat niet bij het Turks zijn hoort’.

 

#Itooamhva

Studenten van de minor zijn een actie gestart op social media met de hashtag #Itooamhva. Die is geïnspireerd door de actie van studenten van Harvard University die met een fotocampagne Afro-Amerikaanse studenten laten vertellen over de micro-agressies die zij op de universiteit tegenkomen. Student Zhevondra Pinas (26, Sociaal Pedagogische Hulpverlening) is een van de organisatoren van de actie en legt uit waarom de studenten aandacht vragen voor micro-agressie.  

 

Video en montage: Mina Etemad