Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Ka Wing Falkena
actueel

Hoe word je CMR-kandidaat en vier andere vragen over de verkiezingen

Willem van Ewijk,
21 maart 2017 - 12:40

Deze week en volgende week kun je je als HvA-student kandidaat stellen voor de CMR en de facultaire medezeggenschapsraden. Tussen 8 en 19 mei kiezen studenten van iedere faculteit dan hun vertegenwoordigers. Twijfel je nog of je kandidaat wil stellen, of wil je weten waarom je moet stemmen? Folia beantwoordt vijf vragen over de CMR.

Wat is de CMR?
De Centrale Medezeggenschapsraad bestaat uit twaalf studenten en twaalf medewerkers. Zij praten met het College van Bestuur over de belangrijkste bestuurszaken. Soms mogen ze stemmen over voorstellen en in andere gevallen hebben ze adviesrecht. De raad spreekt mee onder meer over het onderwijs- en examenreglement en personeelsbeleid. In december stelde de CMR nog voor om het examenreglement aan te passen zodat je voortaan altijd automatisch wordt ingeschreven voor een tentamen als je je voor een vak inschrijft. Dat was nog niet op alle faculteiten zo en veel studenten vonden de inschrijfprocedure lastig. Bij benoemingen van de bestuurders mogen de leden van de CMR ook zeggen wat ze van de kandidaat vinden. Zij kunnen daar een verschil maken. Zo was de raad onlangs niet enthousiast over de benoeming van decaan Willem Baumfalk tot opvolger van bestuurder Nico Moolenaar. Die werd het dus niet.

Foto: DB CMR
Het huidige bestuur van de CMR

Welke onderwerpen spelen er?
Voor Moolenaar moet nog steeds een opvolger gevonden worden. Wie in de CMR zit praat mee over wie dat wordt. Dan speelt er al een hele tijd het probleem van de werkdruk op de HvA: driekwart van de medewerkers zou die als te hoog ervaren. En wat te denken van de stilteruimtes? De hogeschool wilde daar aanvankelijk niets van weten, maar onder druk van de CMR kwamen die er uiteindelijk toch. Vorige week keurde de raad de randvoorwaarden goed: stilteruimtes heten voortaan rustruimtes. Dan komt er nog een belangrijk huisvestingsprobleem aan. Het Conradhuis voor de techniekstudenten wordt niet gebouwd en de HvA gaat de Leeuwenburg verlaten. Waar moeten al die studenten naartoe? Ook daar zal de CMR over meepraten.

 

Hoe kom je in de Centrale Medezeggenschapsraad?
Alle studenten die ingeschreven staan aan de Hogeschool van Amsterdam kunnen zich kandidaat stellen op deze website. Je vult je gegevens in en schrijft alvast een korte tekst waarin je zegt waar jij je voor wil inzetten. Het raadswerk kost ongeveer zes uur in de week en als student verdien je er ook nog geld mee: je krijgt tien euro per uur betaald.

Rector Huib de Jong zou heel erg voor een partijenstructuur zijn

Is het lastig om verkozen te worden?
De kandidaten met de meeste stemmen gaan naar de CMR. Maar er moet per faculteit minstens één kandidaat in de raad komen en het mogen er per faculteit niet meer dan drie zijn. Sana Talii van de Faculteit Business & Economie (FBE) kwam vorig jaar met 570 stemmen in de raad. Nada Azzam van de Faculteit Bewegen, Sport & Voeding had maar 31 stemmen nodig om in de raad te komen omdat ze daarmee de meeste stemmen van haar faculteit had, terwijl Lisa Ubachs van de FBE met 209 stemmen tekort kwam. Ubachs kwam er uiteindelijk toch in omdat een andere verkozene werd gediskwalificeerd.

 

Bij welke partijen kun je je aansluiten?
Vorig jaar richtten studenten twee verschillende partijen op: HvASociaal en HvAnders. HvASociaal wilde de hogeschool diverser maken en HvAnders wilde dat ze democratischer werd. Algauw bleek dat de partijen over veel zaken hetzelfde dachten en fuseerden de partijen tot HvASamen. Nu is er dus nog maar één partij over. Maar studenten kunnen natuurlijk alsnog zelf een partij oprichten. Rector Huib de Jong zal daar blij mee zijn. Vorig jaar zei hij kort na de verkiezingen ‘heel erg voor een partijenstructuur te zijn’. Het zou de opkomst en betrokkenheid van studenten bij de medezeggenschap moeten vergroten: vorig jaar bracht maar acht procent van de studenten zijn stem uit.

 

Wil je wel meepraten over je opleiding en faculteit, maar is de hogeschool je te groot? Je kunt je ook aanmelden voor facultaire studentenraden. Dat doe je op dezelfde manier.