Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: John Walker (cc, via Flickr)
actueel

Nationale studieschuld bedraagt 17,9 miljard euro

Willem van Ewijk,
8 maart 2017 - 12:32

De studieschuld in Nederland is opgelopen tot een bedrag van ruim 17,9 miljard euro. Dat berekende het Interstedelijke Studenten Overleg (ISO) op basis van cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs.

De studieschuld is sinds de invoering van het leenstelsel in 2015 fors gestegen. In 2014 waren studenten en oud-studenten nog 14,4 miljard euro verschuldigd aan de overheid. In 2012 was dat nog 12 miljard. Het aantal studenten is in de jaren 2012 tot en met 2015 slechts met ongeveer 6 procent toegenomen.

 

‘Economen maken zich vaak zorgen dat het opstapelen van schulden niet goed is voor de economie,’ zegt ISO-voorzitter Jan Sinnige desgevraagd. ‘Ik kan me voorstellen dat ze zich ook zorgen maken over de toegenomen studieschuld.’ Het ISO vindt dat studenten de afgelopen jaren flink in zichzelf hebben geïnvesteerd en dat studenten daar nu wat voor terug mogen verwachten. Daarvoor doet de studentenvakbond drie voorstellen.

‘We willen de formateur van een nieuw kabinet een handje helpen’

Collegegeld
Zo zou de politiek het collegegeld kunnen bevriezen. De afgelopen jaren is het jaarlijkse collegegeld met honderden euro’s gestegen. In 2011 betaalden studenten 1.713 euro per jaar, terwijl ze aanstaand collegejaar 2.006 euro zullen betalen.

 

Ook wil het ISO dat geld dat door de invoering van het leenstelsel vrijkomt wordt geïnvesteerd in het onderwijs. Bij de invoering van het leenstelsel sprak minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van een bedrag van 1 miljard euro, maar de koepel van universiteiten houdt het op ongeveer 600 miljoen euro. Bussemaker was al van plan om dit in het onderwijs te investeren en sprak van een zogenoemde ‘kwaliteitsimpuls’. Als het aan het ISO ligt zal een volgend kabinet zich aan dit voornemen houden. 

 

Studenten moeten volgens het ISO ook beter worden voorgelicht over de inhoud van hun studieprogramma en het toekomstperspectief van hun opleiding. Ongeveer een derde van de studenten valt namelijk in het eerste jaar uit, of wisselt van studie. Dit zorgt volgens het ISO voor onnodige studieschuld en dat moet voorkomen worden.

Foto: ISO
Jan Sinnige wil dat er in de verkiezingscampagne meer over onderwijs gesproken wordt

Formatie
Het ISO lanceerde vandaag een online schuldmeter waarop te zien is hoe de studieschuld in Nederland toeneemt. Sinnige hoopt dat het hoger onderwijs op deze manier nog een onderwerp wordt in de verkiezingscampagne maar hij heeft niet de illusie dat het ISO dat in zijn eentje voor elkaar kan krijgen.

 

‘Belangrijker is dat we met onze voorstellen de formateur van een nieuw kabinet een handje helpen, want tijdens de formatie zullen de belangrijke politieke beslissingen worden genomen,’ aldus Sinnige. Hij denkt dat de plannen van het ISO wel kans maken om in praktijk gebracht te worden. ‘GroenLinks wil het collegegeld halveren, dat is mooi. Het CDA wil de basisbeurs terug, net als de ChristenUnie die ook het geld uit het leenstelsel in het onderwijs wil blijven investeren [net als het CDA, red.]. En D66 is het met ons eens dat het collegegeld bevroren moet worden. Als die partijen samen gaan formeren dan kan dat goed voor de studenten uitpakken.’

 

Folia zette op een rijtje wat de politieke partijen allemaal aan studenten beloven. Lees hier het overzicht. Daarin lees je onder meer dat volgens de doorrekening van het Centraal Planbureau GroenLinks het collegegeld niet met de helft, maar met een kwart zal verminderen, en dat ook onduidelijk is waar het CDA en de ChristenUnie hun kwaliteitsimpuls van betalen. 

 

In een eerdere versie van dit artikel stond dat de studieschuld in 2012 8,6 miljard euro bedroeg. Dat is het bedrag waarop volgens DUO daadwerkelijk moet worden afgelost en niet het bedrag aan schulden dat uitstond. Dat bedroeg destijds om en nabij de 12 miljard.