Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Sander Dekker (VVD) onder vuur tijdens debat op HvA

Jasmijn Van Raemdonck,
3 maart 2017 - 11:30

Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap (VVD) lag donderdagavond tijdens een verkiezingsdebat op de HvA onder vuur toen hij de ‘Pleur op-’uitspraken van partijgenoot en premier Mark Rutte verdedigde. Een felle discussie over integratie en discriminatie volgde, het hoogtepunt van het verkiezingsdebat in de centrale hal van het Kohnstammhuis.

Het was afgeladen vol tijdens het verkiezingsdebat. Er moesten stoelen worden bijgezet om alle geïnteresseerde studenten en medewerkers een plaats te geven. Veel studenten met een migratieachtergrond zijn blijkbaar niet vergeten dat Rutte vorig jaar tijdens Zomergasten over demonstrerende Turken in Rotterdam ‘Ga zelf terug naar Turkije, pleur op!’ zei.


Dekker werd flink in de verdediging gedwongen, toen de andere partijen en later ook studenten in het publiek hem ter verantwoording riepen. ‘Ik ben in Amsterdam geboren, studeer en doe mijn best, en ik ben er klaar mee steeds aangesproken te worden op mijn achtergrond,’ zei een student in de zaal. Een andere student: ‘Ik heb door mijn achtergrond te maken met allerlei drempels: een stageplek zoeken, solliciteren. En dan hoor ik ook nog van de premier dat ik op moet rotten.’ Dekker verweerde zich door te zeggen dat het niet over deze studenten ging maar over mensen die ‘misbruik maken van vrijheden en rechten in Nederland.’

‘Ik ben in Amsterdam geboren, studeer en doe mijn best, en ik ben er klaar mee steeds aangesproken te worden op mijn achtergrond’

Debatcentrum Floor en studievereniging van bestuurskunde BSKA hadden naast staatssecretaris Dekker (VVD), Mona Keijzer (CDA), Kathalijne Buitenweg (GroenLinks), Vera Bergkamp (D66), Ronald van Raak (SP) en Kirsten van den Hul (PvdA) bereid gevonden donderdag met elkaar in discussie te gaan onder leiding van NTR-presentator Joost Karhof.


De bestuurskundestudenten hadden er bewust voor gekozen om onderwijs niet het centrale thema te laten zijn van het debat. De politici discussieerden aan de hand van vier grote thema’s: het klimaat, zorg(kosten), Europa, en dus integratie en discriminatie. Donderdagmiddag vóór het debat verdiepten studenten in workshops zich in deze onderwerpen. Begeleid door deskundigen van onder meer de UvA, bereidden ze vragen voor die tijdens het debat aan bod.

Foto: Bob Bronshoff
Kathalijne Buitenweg en Sander Dekker in debat over klimaat

Vanwege deze grote thema’s bleven de politici in het eerste deel van het debat veelal hangen in het oplepelen van hun verkiezingsprogramma’s en de bekende retoriek, en leken de - overigens felle - discussies over de hoofden van de honderden studenten heen te worden gevoerd.

 

Bij elk thema gingen eerst twee politici één op één het debat aan, gevolgd door een strijd waaraan alle politici ‘plenair ’mochten deelnemen. Staatssecretaris Dekker (VVD) werd bijvoorbeeld in het eerste debat over klimaat gekoppeld aan Kathalijne Buitenweg van GroenLinks. Vanaf het begin vuurden de ervaren politici de bekende, voorgeprogrammeerde partijstandpunten op elkaar af over kerncentrales en kolencentrales, klimaatafspraken in Parijs en politieke jargontermen als het ‘houdbaarheidstekort.’

Eén boodschap droegen de politici onverdeeld uit: ‘Studenten, ga stemmen op 15 maart’

Eén boodschap droegen de politici onverdeeld uit: ‘Studenten, ga stemmen op 15 maart.’ Verder kwamen slechts af en toe onderwerpen aan bod die jongeren en studenten direct raken. Debatleider Karhof probeerde op aangeven van Vera Bergkamp (D66) alle partijen achter het manifest te krijgen dat de politieke jongerenorganisaties onlangs onder leiding van oud-politicus Jan Terlouw hebben opgesteld, maar daar wilden Keijzer (CDA) en Dekker (VVD) niet aan.


Minpuntje tijdens de spannende avond was de voortdurend haperende techniek waardoor microfoons vaak uitvielen en stoorden. De meeste ervaren politici wisten het met humor op te lossen. Ronald van Raak (SP): ‘Volgens mij worden we gehackt door Poetin.’ Vera Bergkamp (D66), toen haar betoog weer deels onhoorbaar was: ‘Wat is dit voor links Amsterdams bolwerk hier?’


Met de vragen uit de zaal en de zeer felle discussie over integratie en discriminatie, kookte het debat uiteindelijk naar een hoogtepunt, met Sander Dekker als mikpunt van zowel collega-politici als studenten.

 

Nog deze hele maand heeft debatcentrum Floor vanwege de verkiezingen een programma over politiek en democratie. Op 15 maart, de dag van de verkiezingen, is op de HvA een uitslagenavond.