Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Ka Wing Falkena
actueel

Fixusstudies ook bij UvA en HvA populair

Jasmijn Van Raemdonck,
28 februari 2017 - 12:14

‘Studenten tekenen massaal in op lotingstudie,’ kopte De Telegraaf gisteren. Ook de HvA en de UvA merken dat hun selectieve bachelorstudies populair zijn.

Fixusstudies mogen studenten vanaf dit jaar niet langer enkel op basis van cijfers en loting selecteren; universiteiten mogen zelf bepalen op basis waarvan ze studenten toelaten. Vele doen dat aan de hand van motivatiebrieven of curricula vitae. Studenten laten zich daardoor blijkbaar niet afschrikken: ook dit jaar is de toestroom weer groot.

 

Amfi en geneeskunde

De HvA heeft vier fixusstudies die stuk voor stuk immens begeerd blijken te zijn bij toekomstige studenten: toegepaste psychologie, forensisch onderzoek, het Amsterdam Fashion Institute (Amfi) en fysiotherapie. Amfi trekt veruit de meeste inschrijvers: 1290 aanmeldingen voor 410 plaatsen. Ook forensisch onderzoek zal veel studenten moeten afwijzen, dat kreeg 469 aanmeldingen voor 80 plaatsen. De HvA houdt het aantal buitenlandse aanmeldingen volgens woordvoerder Rolf de Wit niet bij. De hogeschool registreert enkel of studenten zich aanmelden voor een Engelstalige of Nederlandstalige variant.

 

Aan de UvA, die vier fixusstudies telt, zijn het vooral de klassieke selectiestudies geneeskunde en tandheelkunde die veel studenten zullen moeten afwijzen. Geneeskunde kreeg 996 aanmeldingen voor 350 plekken, tandheelkunde 387 aanmeldingen voor 79 plekken. Het aantal buitenlandse aanmeldingen is bij alle fixusstudies aan de UvA minder dan 10 procent.

 

Afmeldingen

Het gaat bij deze cijfers overigens enkel over aanmeldingen. Met name buitenlandse studenten melden zich vaak bij meerdere universiteiten of hogescholen aan en doorlopen vervolgens een selectietraject. Wanneer ze bij meerdere universiteiten of hogescholen worden toegelaten kiezen ze vaak pas definitief waar ze willen studeren.