Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Sebastiaan van de Water
actueel

Over toekomst twijfelende wereldkampioen wint op SSA Gala

Sebastiaan van de Water,
27 februari 2017 - 09:13

Wie presteerde in het voorbije jaar het beste van alle in Amsterdam studerende sporters? Dat maakte de Stichting Studentensport Amsterdam dit weekend bekend tijdens het SSA Gala.

Schaterlachend staat Frenchie de Kunder (27) tussen haar teamgenoten op het podium. Overal waar ze kijkt ziet ze klappende mensen, gestoken in deftige galakleding. Als al die mensen toch eens de waarheid zouden kennen, denkt ze.


Maar de meeste aanwezigen weten alleen wat hen zojuist is verteld: hier op het podium van Café Amstelcampus staan de topatleten van Aquila, de Amsterdamse studentenatletiekvereniging. Ze zijn zojuist door SSA uitgeroepen tot Sportploeg van het Jaar. ‘Zij hebben dit jaar het Nederlands Studenten Kampioenschap (NSK) atletiek voor teams gewonnen,’ legt de presentator uit.

 

Niet echt goed gepresteerd

Dat klopt als een bus. ‘Toch had ik het niet verwacht,’ zegt Frenchie achteraf. ‘Het is een beetje gek. Atletiek is vooral een individuele sport. Je bent bezig met je eigen prestaties. En tijdens het NSK [Nederlands Studentenkampioenschap, red.] heb ik niet echt goed gepresteerd,’ biecht de UvA-alumnus boekwetenschap lachend op.


Op haar enige twee onderdelen - de 100 meter sprint en de 400 meter horden - eindigde Frenchie tijdens het NSK zelfs als allerlaatste. Toch wordt ze nu voor de tweede keer gehuldigd als groot kampioen. ‘Ik moet Evelien nog maar eens bedanken. Zij heeft bij het NSK teams alle punten bijeen gesprokkeld.’

Evelien Bos, Anne-Marie Schonk en Esmee Visser

Evelien is Evelien Bos, een 24 jaar oud multitalent. Ze sprint net zo makkelijk als ze kogelslingert. Zij is tevens genomineerd als Sportvrouw van het Jaar. Maar de VU-student legt het af tegen een nog groter talent: Anne-Marie Schonk.

 

Al maanden niet serieus geroeid

Schonk kroonde zich afgelopen zomer tot wereldkampioen roeien in de lichte dubbel twee. Dat is knap voor iemand van 21. Toch is haar toekomst hoog onzeker. ‘Ik heb al maanden niet meer serieus geroeid,’ vertelt ze na de uitreiking. ‘Ik twijfel nog steeds of ik wel verder wil in de sport.’


Eén van haar problemen is dat in haar klasse ook Olympisch kampioenen Ilse Paulis en Maaike Head uitkomen. Moet ze drie jaar van haar leven gaan opofferen terwijl de kans reëel is dat ze niet naar de de Olympische Spelen in Tokio mag?

‘Ik heb al maanden niet meer serieus geroeid. Ik twijfel nog steeds of ik wel verder wil in de sport’

‘Bovendien wil ik ook wel eens vrij zijn en naar feestjes gaan. Ik zal voor september defintief moeten beslissen,’ aldus het lid van roeivereniging Nereus.


Zwemmende VU-student
Abe Wiersma - ook van Nereus - mag na Anne-Marie het podium op. De UvA-alumnus is, evenals mararthonschaatser Bart van der Vlugt (HvA-alumnus) genomineerd als Sportman van het Jaar. Die titel gaat echter naar VU-student en Olympisch zwemmer Ben Schwietert (20).


Daarna gaat de muziek aan en veroveren de royaal aangeschoten mannen van rugbyclub Ascrum - in traditioneel rokkostuum - de dansvloer. Op dat moment is Anne-Marie Schonk alweer verdwenen. Niet dat ze zich inhoudt met het oog op haar sportieve carrière. Dat was vroeger. Schonk is al op weg naar een ander feestje.