Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Rijksoverheid
actueel

Kamer wil ook niet-hoogleraren promotierecht geven

Henk Strikkers,
24 februari 2017 - 12:48

Als het aan de Tweede Kamer ligt, kunnen promovendi voortaan ook promoveren bij wetenschappers die geen hoogleraar zijn. Dat staat in een wetsvoorstel dat gisteren is aangenomen.

Tot op heden konden promovendi enkel onder de vleugels van een hoogleraar een proefschrift schrijven. In de praktijk geven andere medewerkers, zoals universitair hoofddocenten, vaak al leiding aan onderzoeksgroepen en begeleiden ze al promovendi. Officieel is iedere promovendus echter gekoppeld aan een hoogleraar.

 

Dat gaat als het aan de Tweede Kamer ligt veranderen. Overigens kan niet iedere docent of hoofddocent in de toekomst promovendi begeleiden. Door een amendement van SGP-Kamerlid Roelof Bisschop en VVD’er Pieter Duisenberg wordt in de wet opgenomen dat enkel onderzoekers die zelf succesvol zijn gepromoveerd andere promovendi mogen begeleiden.

 

Eerste Kamer

Alle partijen met uitzondering van de PVV stemden in de Tweede Kamer in met het voorstel. Het voorstel gaat nu naar de Eerste Kamer. De verwachting is dat ook de Eerste Kamer zal instemmen met het voorstel.

Lees meer over