Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Still uit Lieve Premier
actueel

HvA-student vraagt nieuwe premier om aandacht voor mantelzorg

22 februari 2017 - 13:58

Al sinds hij Bedrijfskunde-MER studeert zorgt Viroen Soebedar (22) als mantelzorger voor zijn zieke moeder. Het kostte hem een jaar studievertraging, maar hij blijft doorstuderen. Deze week riep hij de toekomstige premier op meer te investeren in mantelzorg.

Soebedar is op dit moment bezig met zijn afstudeerstage bij de gemeente Amsterdam. Op de site van het RTL Nieuws-concept Lieve Premier doet hij een reguliere stagedag uit de doeken. Hij werkt van negen tot vijf en daarna is hij ongeveer van zes tot negen uur in de avond bezig met zijn zorgtaken. Daarna heeft hij nog anderhalf tot twee uur de tijd voor zijn studie of sport.

 

Voordat hij zijn stage begon was dat niet veel anders, vertelt hij aan Folia. ‘De beperkte tijd om te studeren heb ik al sinds het eerste jaar. Ik heb er uiteindelijk wel mee kunnen omgaan, omdat ik heb geleerd goed te plannen en doordat mijn discipline verbeterd is. Ik blijf gefocust naar mijn doel toeleven, omdat ik zo graag mijn diploma wil behalen.’

 

Bindend studieadvies

De HvA heeft hem goed geholpen vindt Soebedar. Zo kreeg hij in het eerste jaar geen bindend studieadvies, terwijl hij eigenlijk te weinig vijf studiepunten te weinig behaalde. ‘Een normale student die geen mantelzorger is zou van school worden gestuurd,’ zegt hij. ‘Ik heb die week zo gehoopt dat alles goed zou komen.’ Dat bleek het geval: de examencommissie gaf hem respijt. Soebedar hoopt in juli, een jaar later dan gepland, af te studeren.

 

De verkiezingen liggen dan al vier maanden achter ons en mogelijk is er dan een nieuwe premier. Soebedar hoopt in ieder geval dat die nieuwe premier zijn video heeft gezien. ‘Door een tekort van verpleegkundigen in verpleeghuizen moeten mantelzorgers inspringen. Daarvoor vraag ik hulp. Naar mijn mening kan er meer geïnvesteerd worden.’

 

Bekijk hieronder de video met Viroen Soebedar van Lieve Premier. Soebedar blogt hier over zijn leven als jonge mantelzorger.

 

Lees meer over