Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Marc Kolle
actueel

Wij zijn op zoek naar jouw verhaal over werkdruk op de HvA

Redactie Folia,
22 februari 2017 - 10:28

Spreek een willekeurige HvA-medewerker aan en de kans is groot dat één van de belangrijkste dingen waar hij of zij tegenaan loopt de werkdruk is. Van twee uur tijd voor het voorbereiden van lessen tot ellenlange teamoverleggen en dagen van meer dan tien lesuren; veel HvA’ers vinden de werkdruk te hoog. Dat willen wij in kaart brengen en daarom zijn wij op zoek naar jouw verhaal over werkdruk.

De gevoelde werkdruk was voor verschillende faculteitsraden zelfs reden om een negatief advies te geven over de HvA-begroting van dit jaar. Docent en onderzoeker Gerlof Donga (Faculteit Digitale Media & Creatieve Industrie), zei er het volgende over. ‘De werkdruk is met 2 procentpunt gedaald en de HvA claimt dat als een groot succes. Maar of je je nu verbrandt aan water van 70 graden of aan water dat 2 procent kouder is; je hebt nog steeds pijn.’

 

Individuele docenten laten ook regelmatig van zich horen. Zo lanceerde docent Dennis van den Berg (Faculteit Maatschappij & Recht) vorig jaar een petitie om een oplossing te vragen voor de werkdruk van docenten. Die petitie werd ruim driehonderd keer ondertekend. Van den Berg is teleurgesteld in de gevolgen die daaraan zijn gegeven. Hij vertrekt binnenkort bij de HvA.

 

Twee weken geleden spraken we met docent Rogier Haas (Faculteit Techniek) die een taaklast van 1,34 fte heeft. ‘Ik ben geboren om les te geven, maar geen mens kan dit volhouden,’ zei hij. En er zijn meer docenten die zich uitspreken over werkdruk. Docent Marije Wiegersma (Faculteit Gezondheid) heeft tijdens deze voorjaarsvakantie bijvoorbeeld ‘eindelijk tijd om tentamens na te kijken’ en docent Marie Meeusen (Faculteit Digitale Media & Creatieve Industrie) nam in twee weken 65 mondelinge tentamens af, keek even veel essays na en deed nog eens elf stagegesprekken.

 

Maak jij ook dergelijke taferelen mee of heb je andere verhalen over werkdruk op de hogeschool? Deel ze en help ons het probleem in kaart te brengen.

 

Klik hier om je verhaal met ons te delen.

Lees meer over