Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Sebastiaan van de Water
actueel

UvA-student wil de sterkste vrouw van Nederland worden

Sebastiaan van de Water,
20 februari 2017 - 09:12

Van alle duizenden UvA/HvA-studenten is waarschijnlijk niemand zo sterk als Tosca Mulder (19). Het ooit tengere hockeymeisje deed dit weekend mee aan het NK gewichtheffen.

Twee seconden lijken een eeuwigheid, wanneer je een halter van tachtig kilogram boven je hoofd moet houden. Toch moet Tosca nog even volhouden. De jury twijfelt namelijk. Met een vertrokken gezicht en trillende armen kijkt ze de juryleden indringend aan. ‘Kom nou, keur deze uitvoering goed,’ schreeuwt ze geluidsloos.


Maar de heren achter de tafel wuiven met hun hand. Tosca weet genoeg. Ze stapt naar achteren en laat de halter los. Die klettert hard op de vloer. Twee jongens leggen hem weer recht, klaar voor de volgende kandidaat.


Balend trekt Tosca zich terug in de atletenruimte. Ze is zichtbaar boos. Op dit soort momenten is Tosca meedogenloos. Waarom moet uitgerekend vandaag die oude schouderblessure nou opspelen? Dit is het NK gewichtheffen. Hét toernooi van het jaar. Die stomme schouder moet gewoon luisteren en niet zo moeilijk doen.

Jurylid Rolf Soldaat, tevens manager sport bij het USC

Poging twee

Voor haar tweede poging laat de UvA-student brutaal twee kilo extra aan de halter schroeven. Met een ruk stoot ze 82 kilo de lucht in. Opnieuw kijkt ze strak naar de jury. Durf dit eens af te keuren, roepen haar ogen. Dat doen ze niet.


Toch is Tosca niet tevreden. Dat is ze eigenlijk nooit. ‘Vorige week heb ik voor het eerst in mijn leven 85 kilo gestoot,’ zegt ze. ‘Dat wil ik vandaag evenaren.’


85 kilo. Als kind had ze geen moment gedacht ooit zulke gewichten de lucht in te kunnen tillen. Haar hele jeugd speelde ze hockey, zoals al haar klasgenoten in Hilversum. Haar vriendinnen vinden het een raadsel, maar die gezellige trainingen heeft ze ingeruild voor sessies in de gym. ‘Ik train nu drie uur per dag. Alleen. Ik heb geen coach. Ik film mijn eigen trainingen en kijk ze daarna weer terug. Ik wil steeds beter worden. Dat is het enige dat me bezig houdt,’ vertelt de student psychobiologie.

Poging drie

Opnieuw staat Tosca oog in oog met de jury. Tussen hen in ligt de halter met 85 kilo. Dit is haar laatste poging. De student tilt het gewicht omhoog. Dat hangt zichtbaar te scheef. Ze hoeft het oordeel van de jury niet af te wachten. Hoofdschuddend druipt ze af.


Tosca eindigt uiteindelijk als vijfde. Absoluut niet slecht, als je bedenkt dat ze verreweg de jongste is van alle deelnemers. ‘Die ranking boeit me niet. Ik kijk puur naar mezelf. Ik wilde die 85 kilo halen. Dat lukte niet, dus nu voel ik me kut. Ja dat mag je opschrijven.’


Ooit hoopt Tosca 100 kilo in de lucht te kunnen tillen. Het zou haar de sterkte vrouw van Nederland maken. ‘Dat moet gewoon lukken. Gewichtheffen is een pure frustratiesport en dat ligt me heel goed. Als er iets beter kan, dan stop ik niet voor het beter gaat. En dan leg ik de lat vanzelf weer hoger. Ik wil naar de top van de berg, ook al weet ik dat die top onbereikbaar is.’

 

Zilver
Bij de mannen was er wel een medaille voor een student. HvA’er Rehuël Peilouw viel zelfs in de prijzen. Hij eindigde als tweede, nadat hij 122 kilogram wist op te tillen. Dat is bijna twee keer zijn eigen lichaamsgewicht: Peilouw weegt 61,3 kilo.