Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Steffi Weber
actueel

Lijsttrekkers beloven studenten en hoger onderwijs miljarden

Steffi Weber,
13 februari 2017 - 21:17

Als het aan de PvdA, GroenLinks, D66 en de ChristenUnie ligt, gaat het collegegeld voor de tweede studie weer omlaag. Dat zeiden de lijsttrekkers van deze partijen maandagmiddag tijdens het lijsttrekkersdebat aan de TU Delft. Ook op veel andere punten waren de lijsttrekkers het eens.

Het belang van het hoger onderwijs werd deze middag bij het studentenlijsttrekkersdebat onderstreept door de afwezigheid van de VVD, de PVV en het CDA. Het CDA en de PVV lieten weten niet te willen komen. Volgens Asscher liet dat zien hoeveel belang de afwezige partijen hechten aan onderwerpen als onderwijs en onderzoek. De VVD wilde niet lijsttrekker Rutte afvaardigen, maar fractievoorzitter Halbe Zijlstra. Dat accepteerden de andere sprekers niet.

 

Daardoor was van een echte discussie vaak geen sprake. Hoger onderwijs moet bijvoorbeeld toegankelijk zijn, daar waren de politici het over eens, zo bleek al tijdens de pitches in het begin. Alle vier de lijsttrekkers noemden toegankelijheid als belangrijk punt. Het feit dat de deelnemers het overwegend met elkaar eens waren, is volgens Jesse Klaver een goed teken. ‘Ik ben dolblij om te horen dat iedereen tegen het rendementsdenken is. We gaan als GroenLinks de 76 zetels waarschijnlijk net niet halen, dan is het goed om te zien dat we het met elkaar eens kunnen worden.’

‘Je moet die negatieve effecten aanpakken en niet het geheel weer terugdraaien’

Toch was er wel discussie, bijvoorbeeld over het leenstelsel. Als het aan ChristenUnie-voorman Segers ligt, komt namelijk de basisbeurs weer terug. Volgens hem is de kloof tussen arm en rijk door de invoering van het leenstelsel alleen maar groter geworden. ‘We zagen het aankomen en het is pijnlijk om te zien dat het is uitgekomen,’ aldus Segers. Lodewijk Asscher heeft geen spijt van het leenstelsel, dat werd ingevoerd toen de PvdA in het kabinet zat. ‘We moeten rechtvaardige keuzes durven te maken,’ zei Asscher, die benadrukte dat de instroom van mbo naar hbo na een dip dit jaar weer is gestegen. ‘Dat is goed nieuws, jongeren pakken hun kansen.’ De toegankelijkheid van het onderwijs is volgens hem niet in het geding.

 

Zwakke punten

Ook Klaver bleef achter de invoering van het leenstelsel staan, al heeft het volgens hem zwakke punten. Zo blijkt het volgens hem een drempel voor eerstegeneratiestudenten en studenten met een functiebeperking. ‘We moeten niet blind zijn voor de effecten van de stelselwijziging,’ meent hij. ‘Maar dan moet je die negatieve effecten aanpakken en niet het geheel weer terugdraaien.’

‘We moeten naar Mars. Niet om er te komen, maar omdat alleen al de weg daarnaartoe ons heel veel oplevert’

Pechtolds stokpaardje was de ov-jaarkaart, die volgens hem weer zeven dagen per week geldig moet zijn. Nu moeten studenten kiezen tussen een week-ov of een kaart die in het weekend geldig is. Dat is volgens Pechtold niet meer van deze tijd. ‘Het leven gaat in het weekend gewoon door,’ aldus de lijsttrekker die als student kunstgeschiedenis in het weekend graag met het ov naar musea ging. ‘Jullie gaan misschien eerder naar een hackathon,’ zei hij tegen het publiek in het auditorium van de Technische Universiteit Delft. 

 

De andere lijsttrekkers waren het daar niet mee eens. Klaver vond andere dingen belangrijker voor de toegankelijkheid van het onderwijs: hij pleit voor een halvering van het collegegeld. Asscher vergeleek de 24/7-ov-kaart met gratis bier en Segers had het over een ‘doekje voor het bloeden’.

 

1 miljard extra
De laatste stelling: ‘Als mijn partij in de regering komt, investeren wij 1 miljard structureel per jaar voor onderzoek en innovatie’ werd onderschreven door ChristenUnie en D66. Ook PvdA en GroenLinks willen investeren, aldus de lijsttrekkers, maar minder dan één miljard. Volgens Asscher moet er ook geld gaan naar de mensen, die bijvoorbeeld door de automatisering hun baan kwijtraken. Pechtold benadrukte de waarde van fundamenteel onderzoek. ‘Moeten we naar Mars? Ja. Niet om er te komen, maar omdat alleen al de weg daarnaartoe ons heel veel oplevert,’ zei Pechtold die benadrukte dat ook peniciline per ongeluk werd ontdekt, zonder dat iemand ernaar op zoek was.


Waar alle lijsttrekkers het over eens waren, is het belang van de komende verkiezingen. Ga vooral stemmen, zo riepen ze de jongeren, verwijzend naar de wegblijvende jongeren bij het Brexit-referendum, op. ’Zorg ervoor dat je de 16e niet wakker wordt met het idee: “Was ik maar gaan stemmen”,’ aldus Pechtold.