Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

‘In 2054 evenveel vrouwen als mannen hoogleraar’

Willem van Ewijk,
10 februari 2017 - 12:33

Steeds meer vrouwen worden benoemd tot hoogleraar. Toch zullen er pas rond 2054 even veel vrouwen als mannen hoogleraar zijn. Dat zegt het Rathenau Instituut in een vandaag gepubliceerd rapport.

Op dit moment is ongeveer 20 procent van de hoogleraren in Nederland vrouw, dat zijn er om precies te zijn 832. In 2015 ging 27 procent van de hoogleraarsbenoemingen naar een vrouw – terwijl al jaren meer vrouwen dan mannen een academische opleiding volgen. Dat blijkt uit een rapport van Rathenau Instituut dat zich baseert op cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek.

 

Al gaat het langzaam, toch lijkt het beleid om meer vrouwen in het hooglerarenkorps te krijgen te werken, zegt directeur van het Rathenau Instituut Melanie Peters. Het aantal vrouwelijke hoogleraren houdt namelijk min of meer gelijke tred met het aantal vrouwelijke promovendi, en dat worden er steeds meer. Op dit moment is de helft van de promovendi vrouw.

 

Negentien jaar

Na hun promotieonderzoek hebben wetenschappers ongeveer negentien jaar nodig om genoeg onderwijs- en onderzoekservaring op te doen om in aanmerking te komen voor het hoogleraarschap, becijferde het instituut. De twintig procent vrouwelijke hoogleraren komt overeen met het percentage vrouwelijke promovendi van negentien jaar geleden.

 

De stijging van het aantal vrouwelijke promovendi heeft eerst zijn uitwerking op de benoemingen van universitair docenten en universitair hoofddocenten. In 2015 was 40 procent van de nieuw benoemde universitair docenten en 28 procenten van de nieuw benoemde universitair hoofddocenten vrouw.

 

Oude garde

Als de ontwikkelingen doorzetten zal over negentien jaar de helft van de leerstoelen naar een vrouw gaan, verwacht het Rathenau Instituut. Mannen zullen dan nog oververtegenwoordigd zijn in het hele hooglerarenkorps, omdat de oude garde ook dan nog vooral uit mannen bestaat. Pas in 2054 zal het aantal mannelijke en vrouwelijke hoogleraren gelijk zijn. 

 

Het instituut publiceerde een factsheet over vrouwen in de wetenschap. Hieronder staan de belangrijkste cijfers.