Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Folia 18 is er

Altan Erdogan,
8 februari 2017 - 06:00

Veel krachtdadige vrouwen, deze week in Folia. We blikken met Jet Bussemaker terug op haar ministerschap, analyseren nog één keer het democratisch gehalte van de UvA met Lisa Westerveld, en horen van HvA-docent Marie Meeusen hoe je idealen omzet in concrete daden.  

Met de verkiezingen op 15 maart nadert het einde van Jet Bussemakers ministerschap. Ze kijkt er niet zonder trots op terug: door het afschaffen van de basisbeurs kwam een enorm bedrag vrij om te investeren in onderwijs en bijvoorbeeld meer vrouwelijke hoogleraren. Die beurs zien we niet meer terug; de minister waarschijnlijk ook niet: ‘Ik ga niet in een kabinet zitten dat de wetenschap in de uitverkoop zet en naar het ministerie van Economische Zaken overhevelt.’

 

Collega-politicus Lisa Westerveld wil juist debuteren in Den Haag. De taak van haar Commissie Democratisering & Centralisering op de UvA was een stuk ingewikkelder dan velen hadden verwacht. Het werd haar dan ook niet altijd makkelijk gemaakt. ‘Je weet van tevoren niet dat je in een wespennest terecht komt. Het is een universiteit waar continu botsende meningen zijn.’ De Tweede Kamer moet voor haar bijna een ontspannend vooruitzicht zijn.

 

HvA-docent Marie Meeusen wacht niet op de politiek, maar onderneemt actie.  Dat Europa de vluchtelingen maar zo mondjesmaat helpt is godgeklaagd, vindt ze. Meeusen reisde met een groep hogeschool-studenten af naar vluchtelingenkamp Kara Tepe op Lesbos, om er innovatieve afstudeerprojecten vorm te geven. Een van de doelen: ‘De lokale vluchtelingenbevolking kan het werk op den duur overnemen van de vrijwilligers.’

 

Ook voldoende inspirerende mannenzaken, deze week in Folia. Neem Gallowstreet. Jongens waren ze, maar creatieve jongens. Van verschillende studierichtingen en blaasinstrumenten schraapten ze een eclectische brassband bijeen, die inmiddels volle zalen trekt. Ze omschrijven zichzelf als iets tussen ‘een voetbalelftal en een sociale werkplaats’ in.

 

HvA’ers Quirijn Oorthuys en Jim van de Klundert waren creatief met regenwater. Ze bedachten een plan om het enorme overschot aan regen dat op Amsterdam valt op een mooie manier te verwerken: via de dorstige kelen van bier- en gindrinkers. Ze laten de drankjes inmiddels daadwerkelijk brouwen.

 

Folia 18 ligt vanaf vanmiddag in de bakken op HvA en UvA.

Lees meer over