Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Dirk Wolthekker
actueel

CMR botst over geheimhouding vergaderingen

Steffi Weber,
2 februari 2017 - 13:25

De Centrale Medezeggenschapsraad (CMR) van de HvA vergadert voortaan achter gesloten deuren als ze praat of stemmen over personen. Dat staat in een voorstel over het Huishoudelijk Reglement, waar de CMR dinsdag over stemt. CMR-lid Bram Buskoop is geschokt. ‘Dit is een grote stap terug en werkt vriendjespolitiek in de hand.’

‘Stemming over personen’ krijgt in het nieuwe reglement een eigen kopje met als eerste punt dat er enkel in besloten zittingen over personen wordt gepraat of gestemd. Voor alle aanwezigen heerst dan geheimhoudingsplicht. In het oude reglement stond dat de vergaderingen van de CMR openbaar zijn, tenzij ‘de bescherming van privacy in het geding is’ of als het College van Bestuur of tweederde van de raad dat wil.

 

Vriendjespolitiek en achterkamertjes

Bram Buskoop, lid van de Centrale Medezeggenschapsraad en één van de voorzitters van de nieuwe fusiepartij HvASamen, is niet te spreken over de aanpassing. ‘Medezeggenschapsleden worden verkozen door de studenten en medewerkers, zij hebben er recht op om te zien wat hun vertegenwoordigers in de raad doen. Raadsleden moeten ter verantwoording kunnen worden geroepen,’ vindt Buskoop, die benadrukt dat hij namens zijn hele partij spreekt.

 

Dat geldt wat Buskoop betreft ook voor interne discussies over personen. ‘Als er straks een nieuwe vicevoorzitter wordt gekozen, weet niemand op grond waarvan die persoon is aangenomen en wie de andere kandidaten waren. Dat is volstrekt niet transparant. Zo krijg je vriendjespolitiek en worden mensen in achterkamertjes benoemd.’

 

Beschadiging

Kees Post, CMR-lid en voorzitter van de commissie Financiën & Reglementen die de aanpassingen heeft doorgevoerd, is het daar niet mee eens. ‘Privacygevoelige onderwerpen bespreken wij al jaren in besloten vergaderingen. Personen kunnen worden beschadigd als informatie over hun naar buiten komt.’

‘Bepaalde leden maken er een gewoonte van om alles wat er wordt besproken meteen op Facebook of Twitter te gooien’

De reden waarom Post juist nu het reglement op dit punt wil aanscherpen is volgens hem om de regels nogmaals voor iedereen duidelijk te maken. ‘Nieuwe raad, nieuwe spelregels. We willen laten zien: dit is hoe we met elkaar omgaan.’ Dat laatste was volgens Post niet meer voor iedereen duidelijk. ‘Bepaalde leden maken er een gewoonte van om alles wat er wordt besproken meteen op Facebook of Twitter te gooien. Dat kan erg storend zijn.’ Hij rekent bij de stemming komende dinsdag op een duidelijke meerderheid.

 

Nieuw CvB-lid

Transparantie en de omgang met vertrouwelijke informatie is al langer een splijtzwam binnen de CMR. Eind november ontstond er ophef toen Buskoop een document over de salariëring van de nieuw te benoemen bestuursleden openbaar maakte. De medezeggenschapsleden was gevraagd deze informatie geheim te houden totdat de CMR ermee had ingestemd, maar Buskoop vond dat ‘te gek voor worden’. ‘Studenten hebben er recht op te weten waar hun collegegeld aan wordt besteed,’ zei hij destijds tegen Folia.

 

De CMR liet het College van Bestuur daarop weten voortaan geen vertrouwelijke documenten of stukken onder embargo meer te willen ontvangen. De raad zou de vertrouwelijkheid niet kunnen waarborgen. Het CvB heeft al laten weten daar niet op in te gaan. Het is een goede gewoonte om gevoelige stukken, bijvoorbeeld wanneer deze over personen of sollicitatieprocedures gaan, vertrouwelijk te delen met de medezeggenschap. De HvA zit nu in zo’n sollicitatieprocedure voor een vicevoorzitter. Die zoektocht loopt tot nog toe niet gesmeerd: de CMR heeft negatief geadviseerd over de voorgedragen kandidaat.

Lees meer over