Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

HvA trekt 5,2 procent meer eerstejaars

Henk Strikkers,
30 januari 2017 - 13:35

De Hogeschool van Amsterdam heeft dit jaar ruim dertienduizend nieuwe eerstejaars ontvangen. Dat is 5,2 procent meer dan vorig jaar, maar onder het niveau van de jaren ervoor. Landelijk stijgt de instroom met 5,1 procent, blijkt uit cijfers van de Vereniging Hogescholen, dat een andere definitie van instroom gebruikt.

De laatste jaren is de instroom van studenten aan de Hogeschool van Amsterdam afgenomen. In 2013 schreven ruim 16 duizend studenten zich nog in voor een opleiding aan de HvA, terwijl vorig jaar nog slechts ongeveer twaalfenhalfduizend studenten dat deden.

 

Dit jaar laat de dalende trend een keerpunt zien. De HvA trekt dit jaar ruim zeshonderd eerstejaars meer (13.161 inschrijvingen). Dat is niet genoeg om te voorkomen dat het totaal aantal studenten op de HvA voor het derde jaar op rij krimpt. Dit jaar staan er bij de HvA in totaal 45.690 studenten ingeschreven.

 

Dat is iets meer dan 10 procent van het totaal aantal hogeschoolstudenten in Nederland. Dat groeit dit jaar met 0,9 procent naar 446.638 studenten. Het aantal studenten dat zich dit jaar voor het eerst inschreef bij een hbo-studie is met 5,1 procent toegenomen naar 98.809 studenten. Het aantal eerstejaars bij hogescholenDe Vereniging Hogescholen en de HvA hanteren een verschillende terminologie. De Vereniging Hogescholen telt alleen studenten die zich voor het eerst aanmelden bij een hogeschool, de HvA telt alle eerstejaars: ook studenten die eerder een andere hbo-studie volgden. ligt nog onder het niveau van 2014, toen eerstejaars studenten voor het laatst een basisbeurs ontvingen.

 

Weer minder vwo’ers

De hogescholen doen al tijden hun best om meer vwo-geslaagden te strikken voor een opleiding op hbo-niveau. De HvA heeft daartoe zelfs speciale driejarige trajecten voor vwo’ers opgericht. Toch blijft het aantal vwo’ers dat naar het hoger beroepsonderwijs trekt dalen: van ruim negen duizend in 2012 naar iets minder dan 6.900 dit jaar.

 

Aan de HvA is eveneens een daling te bespeuren. Er zijn weliswaar 14 vwo-geslaagden meer dan vorig jaar die aan de HvA beginnen (962 tegenover 948), maar dit aantal ligt veel lager dan eerder. In 2013 waren er bijvoorbeeld 1.355 studenten met een vwo-achtergrond. Bovendien maken vwo’ers de laatste jaren een steeds kleiner deel van de populatie op de HvA uit. In 2010/2011 was nog ongeveer 1 op de 10 eerstejaars afkomstig van het vwo, dit jaar is dat ongeveer 1 op de 14.

 

FDMCI groeit hard

De Faculteit Digitale Media & Creatieve Industrie groeit het snelst. Zij mag maar liefst 26 procent meer eerstejaars verwelkomen dan vorig jaar. De snelstgroeiende opleiding, Communication & Multimedia Design, bevindt zich ook op die faculteit. Het aantal eerstejaars is daar met maar liefst 45 procent gestegen. Ook de tweede snelstgroeiende opleiding, hbo-ICT (plus 41 procent), bevindt zich op die faculteit.

 

De faculteiten Techniek, Onderwijs & Opvoeding en Gezondheid laten alle drie kleine minnetjes zien.