Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: AUC
actueel

Update: Duwo bekort huurcontracten AUC-studenten eenzijdig

Bart Lichtenveldt,
27 januari 2017 - 17:24

Omdat er een tekort aan kamers is voor de volgende lichting internationale studenten van het Amsterdam University College, kreeg de huidige lichting te horen dat ze eind januari weg moesten zijn. Dat is middenin hun laatste tentamenweek. Bovendien loopt hun huurcontract nog tot eind maart. De studenten zijn een petitie begonnen om Duwo te dwingen zich aan het contract te houden.

‘Duwo negeert onze klachten volledig,’ zegt AUC-student Erika Persson (27), zelf Zweedse. Ze vertelt dat de gekte begon midden november, ‘toen we een mail kregen met het verzoek per 31 december weg te zijn’.

 

Het was dan wel een verzoek, maar wel een verontrustend verzoek. ‘Een van de voordelen van het zijn van een februaristudentFebruaristudenten zijn studenten die in het tweede semester aan hun studie beginnen, in februari dus. Het eerste semester begint in september, de maand waarin het academisch jaar wordt geopend. is namelijk dat je meestal tot juli in je kamer kunt blijven,’ legt Persson uit. Al is je studiejaar dan afgelopen, dan nog kun je blijven omdat de meeste nieuwe studenten pas in de zomer komen.

 

Dat ging sowieso al niet meer door, toen het AUC er volgens de studenten achter kwam dat er dit jaar toch te weinig kamers voor februaristudenten zouden zijn dan andere jaren. De groep van een kleine dertig personen die er nu zit moet nog voor de einddatum uit hun kamer vertrekken. 

 

Back-up 

‘Er staat zwart op wit dat we weg moeten zijn vóór de eerste dag van de maand die volgt op de laatste dag van het semester. Dat is 3 februari. We hebben dus recht op de woning tot 1 maart,’ zegt Persson. Maar dat kan Duwo volgens haar blijkbaar ‘niet zoveel schelen’.

 

Begin januari krijgen de studenten een automatisch gegenereerde mail, in handen van Folia, waarin staat dat de officiële einddatum van hun wooncontract is aangepast: 1 februari moeten ze weg zijn. Sommige studenten, waaronder Persson, regelen iets met vrienden of ouders, zodat ze een back-up hebben. Maar dan moet je daar wel de mogelijkheid toe hebben. ‘Een van mijn AUC-vrienden hier kan door werk en studie niet óók nog verhuizen. Zeker niet op zo’n korte termijn.’

Oplossing

Na herhaaldelijk aandringen door de studenten geeft Duwo als advies om een week eerder te verhuizen zodat de studenten dat niet hoeven te doen in de tentamenweek. ‘Belachelijk,’ vindt Persson, die afgelopen dinsdag een petitie is gestart om de kwestie onder de aandacht te brengen. ‘Wij domme studenten moeten maar snappen dat het [onze kamers, red.] vrij moet zijn voor de volgende lichting.’

 

Nadat ook het AUC druk zette op Duwo, wist Persson enig uitstel te regelen; de datum wordt van 31 januari verplaatst naar 4 februari. ‘Geen excuses, geen begrip, geen aandacht voor de petitie. Ze hebben het echt goed verkloot,’ zegt Persson.

 

Duwo laat desgevraagd weten de studenten tegemoet te zijn gekomen. ‘Ze hadden eigenlijk op 1 februari al moeten vertrekken,’ laat een woordvoerder weten. De bepalingen uit het contract waar Persson naar verwijst, en die door Folia zijn ingezien, zijn volgens de studentenhuisvester in overleg met AUC gewijzigd. Bovendien: ‘Persson heeft jullie het oude contract laten zien’.

 

Erika Persson zegt dat de studenten maar één contract hebben getekend en dat ze niet op de hoogte was van wijzigingen in de voorwaarden.

 

Update 31 januari 2017 13.00 uur

Duwo laat weten vanochtend in overleg met het AUC te hebben besloten schrijnende gevallen per situatie te bekijken: ‘Mocht het een van de studenten écht niet lukken om 4 februari weg te zijn, kunnen we vast een goede oplossing bedenken.’ De woordvoerder van Duwo vertelt dat eerlijkheid hen biedt te zeggen dat er toch communicatief iets fout is gegaan. ‘Ook al weten de internationale studenten dat de studie en wonen via deze contracten bij elkaar hoort, en ze dus weg moeten op het moment dat de studie klaar is, is er dit jaar iets misgegaan.’ Duwo geeft aan eenzelfde situatie volgend jaar te willen voorkomen.

Een reactie onder de petitie van Erika Persson