Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: On the road
actueel

HvA'ers reizen voor Youtubeserie heel Europa door

Willem van Ewijk,
23 januari 2017 - 16:30

Volgende week is het zover. Dan beginnen op YouTube de uitzendingen van ‘On the road’, het reisprogramma dat gemaakt is door drie HvA-studenten en een student van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Deelnemer Mai Verbij wil nog niet zeggen wie er gaat winnen.

‘We zijn heel ver gekomen,’ zegt HvA-student culturele maatschappelijke vorming Mai Verbij (24). Ze is een van de deelnemers aan het YouTube-programma ‘On the road’ waarbij twee duo’s tegen elkaar strijden om met een startbedrag van honderd euro zo ver mogelijk te reizen.

 

Het reisprogramma is onderdeel van een eindopdracht voor de minor management van creativiteit en innovatie, die Verbij maakte met haar medestudenten Ditmer Rumia (21, commerciële economie, HvA) en Gijs Scheltema de Heere (21, sport, management & ondernemen, HvA, en bedenker van het project). Ook Britt van Bergen (21) deed mee. Zij is student industrieel product ontwerpen aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

 

Hoe ver ze precies zijn gekomen wil Verbij nog niet zeggen. Dat moet een verrassing blijven. Het viertal is nu druk bezig met de montage. Als dat goed gaat zullen ze eind volgende week de eerste uitzending op hun YouTube-kanaal plaatsen. Na zeven uitzendingen van twintig minuten zal duidelijk zijn welke van de twee teams het verst is gekomen.  

‘Na een lange dag reizen wil je juist een goede douche en een schoon toilet’

Vreemden
Britt van Bergen zei voordat ze op reis ging op de Facebookpagina van ‘On the road’ dat ze dacht dat ze met haar teamgenoot Rumia de wedstrijd kon winnen omdat ze niet bang waren om de hulp van vreemden te vragen. Want dat is noodzakelijk. Vanwege het beperkte startbudget moesten de duo’s zo creatief mogelijk zijn in het regelen van vervoer, eten, drinken en onderdak.  

 

Ze konden zich niet redden door bijvoorbeeld een Facebookoproepje voor een slaapplek te plaatsen. ‘Mensen mochten niet weten dat we op reis waren of waar we ons precies ophielden,’ zegt Mai Verbij.

 

Vies
Verbij zag er het meest tegenop om in vieze huizen te slapen. Het vieste huis waar ze uiteindelijk verbleef was er een waar het bij binnenkomst al muf rook. ‘Er was duidelijk al tijden geen raam open geweest,’ zegt ze.

 

Toen Verbij en haar teamgenoot Scheltema de Heere gingen koken zagen ze dat er een laagje vet op de knop van het fornuis zat. Er zat ook schimmel in de douche. Het toilet was vies en de vloer was plakkerig. ‘Vervelend, want na een lange dag reizen wil je juist een goede douche en een schoon toilet.’

 

Behulpzaam
Toch zag Verbij het al me al als een positieve ervaring. ‘We hebben ons er eigenlijk alleen maar over verwonderd hoe behulpzaam mensen zijn en hoe ver je in twee weken kunt komen,’ zei Verbij eerder tegen Metro.

Lees meer over