Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Gerard Stolk (cc, via Flickr)
actueel

Update: Staatssecretaris Dekker wil meer aandacht voor valorisatie

Henk Strikkers,
19 januari 2017 - 11:08

Sander Dekker, staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap, wil meer aandacht voor valorisatie, het toepassen van wetenschappelijke kennis in de praktijk. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Ook wil hij dat het mogelijk wordt om te promoveren in een bedrijf.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Dekker (VVD) dat het goed gaat op het gebied van valorisatie, maar dat er verbeteringen nodig zijn. Volgens Dekker worden wetenschappers te veel worden afgerekend op aantallen publicaties en te weinig op het toepassen van kennis. Daarom wil hij dat de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) niet alleen verwachte valorisatieresultaten meeneemt in het al dan niet honoreren van een subsidieaanvraag, maar ook in het verleden behaalde resultaten.

 

Daarnaast wil Dekker dat er een jaarlijkse staatsprijs voor valorisatie komt. ‘De prijs wordt uitgereikt aan een onderzoeker die een bijzonder succes heeft behaald op het gebied van kennisbenutting voor de samenleving,’ zo schrijft hij in de brief.

 

Promoveren in het bedrijfsleven

Dekker omarmt in de brief ook het voorstel van zijn partijgenoot en Tweede Kamerlid Pieter Duisenberg om het mogelijk te maken om te promoveren bij bedrijven. Voor het mogelijk maken van die zogenoemde industrial doctorates heeft Dekker, met werknemersorganisatie VNO-NCW en universiteitenkoepel VSNU, tien miljoen euro over.

‘De staatssecretaris moet zich ook inspannen voor fundamenteel onderzoek’

Promovendi bij een bedrijf worden wel begeleid door een hoogleraar, maar zijn in dienst bij het bedrijf. Het Promovendi Netwerk Nederland (PNN) reageert tegenover de NOS positief op het voorstel. ‘Het stelt ons in staat om actief aan de slag te gaan in het bedrijfsleven,’ zegt voorzitter Rolf van Wegberg. Ook de Vereniging van Universiteit (VSNU) is positief. ‘We waren al voor de plannen en zijn dat nog steeds,’ vertelt woordvoerder Bastiaan Verweij.

 

Naar aanleiding van de plannen van Duisenberg kwam veel kritiek, omdat de belangen van wetenschap en bedrijfsleven tegenovergesteld kunnen zijn. De wetenschap kan gebaat zijn bij publicatie, terwijl een bedrijf een ontdekking vanuit het oogpunt van octrooibescherming geheim zou willen houden. Daarvoor is de VSNU niet bang, zegt Verweij. ‘Het is niet zo dat het bedrijfsleven bepaalt of iemand promoveert of niet. Er is altijd een hoogleraar bij die de academische waarden hoog in het vaandel heeft staan. Ik had deze vraag wel verwacht, maar we moeten vooral naar de kansen kijken.’

 

Update 19 januari 2017 17.15 uur

De Vakbond voor de Wetenschap (Vawo) laat bij monde van een woordvoerder weten dat het ‘blij is met iedere financiële injectie in het promotieonderzoek en dat dit plan de kans voor promovendi op een carrière buiten de wetenschap kan laten toenemen.’ Toch is de Vawo ook bezorgd voor ‘WC-eend-onderzoek,’ zoals ze dat zelf noemt. ‘Het is natuurlijk maar de vraag in hoeverre onderzoeken in opdracht van een bedrijf echt onafhankelijk kunnen zijn.’

 

De Vawo vindt het jammer dat er alleen geld naar promovendi met toegepast onderzoek lijkt te gaan. ‘De staatssecretaris moet zich ook inspannen voor fundamenteel onderzoek, onderzoek dat niet direct toepasbaar is voor bedrijven, maar wellicht op de langere termijn veel belangrijkere resultaten oplevert. Kijk, maar naar de Nederlandse Nobelprijswinnaar Ben Feringa. Die heeft zich jarenlang met fundamenteel onderzoek bezig gehouden.’ Feringa heeft zich inmiddels ook zeer kritisch uitgelaten over de plannen van Dekker.