Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Roel Hemkes (cc, via Flickr)
actueel

‘Hogere boete voor niet stopzetten studentenreisrecht onuitvoerbaar’

Henk Strikkers,
19 januari 2017 - 09:30

De boete die studenten krijgen als ze blijven doorreizen met een ongeldig studentenreisrecht op hun ov-chipkaart, wordt toch niet snel verhoogd. Volgens minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap is de verhoging onuitvoerbaar, zo meldt het AD.

Wanneer studenten vergeten hun studentenreisrecht stop te zetten als ze daar geen recht meer op hebben, krijgen zij op dit moment een boete van 97 euro per halve maand. Uit onderzoek dat de Rijksoverheid vorig jaar liet uitvoeren bleek echter dat veel studenten met opzet blijven doorreizen, omdat het betalen van de boete goedkoper is dan het betalen van hun reizen.

 

Nieuwe wet

Dat was een doorn in het oog van de VVD en CDA. Zij dienden een motie in waarin een verhoging van de boete naar 150 euro per maand werd opgenomen. Wanneer studenten echter vergeten hun reisrecht stop te zetten, maar niet meer reizen, zou er geen boete worden geïnd. Vlak voor kerst werd die motie aangenomen, maar als het aan minister Bussemaker ligt wordt die voorlopig niet uitgevoerd.

 

Volgens Bussemaker kan DUO, dat de boetes zou moeten innen, op dit moment niet de reisgegevens van studenten inzien. DUO kan dus niet zien welke studenten wel en niet blijven doorreizen wanneer ze hun reisproduct niet hebben stopgezet. Daarvoor is een wetswijziging nodig en dat kost tijd. Bussemaker heeft beloofd zo snel mogelijk een aangepaste wet naar de Tweede Kamer te sturen. Of dat voor de verkiezingen van 15 maart lukt, is onduidelijk.

 

Automatisch stopzetten

Studentenbonden zijn fel tegenstander van de verhoging van de boete. Zij vinden dat de informatievoorziening over het stopzetten van het studentenreisrecht beter moet en idealiter dat het studentenreisrecht automatisch stopgezet wordt, wanneer studenten daar geen recht meer op hebben. Dat is ook wat minister Bussemaker naar eigen zeggen het liefst wil, maar volgens haar is dat nu technisch niet mogelijk.