Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Bob Bronshoff
actueel

Glazen portret Wibaut siert sinds gisteren Wibauthuis

Laura Cardona,
18 januari 2017 - 12:22

In de centrale hal van het Wibauthuis is een groot mozaïekportret van de voormalig Amsterdamse wethouder en naamgever van Wibauthuis en Wibautstraat Floor Wibaut (1859-1936) onthuld.

Het portret van twee bij tweeënhalve meter werd door HvA-rector Huib de Jong samen met achter-achterkleindochter Mirte Wibaut onthuld. Volgens De Jong een belangrijk moment in de geschiedenis van de HvA. In meer dan duizend glasstukjes is de naamgever van het Wibauthuis verwelkomd in het grootste gebouw van de Amstelcampus.

Foto: Bob Bronshoff
V.l.n.r. Kunstenaar Van Eer, achterachterkleindochter Mirte Wibaut en HvA-rector Huib de Jong

Modern

Mirte Wibaut reageerde uitgelaten: ‘Als twee druppels water, maar dan zoals hij is, of was.’ Hoewel ze haar over-overgrootopa alleen kent van talloze familieverhalen, vindt ze het ontzettend leuk om te zien dat Wibaut nog steeds voortleeft en dat zijn woorden ook nu relevant zijn.

 

‘Het is mooi dat hij op een moderne manier is afgebeeld,’ zegt Wibaut. Zij had bij de opening van het Wibauthuis al het eerste mozaïeksteentje gelegd met locoburgemeester Pieter Litjens.

 

Driehoeken

Kunstenaar Siomara van Eer heeft na de eerste steentjes nog drie maanden in haar atelier aan het kunstwerk gewerkt. Dat was nog een hele klus, zegt ze. ‘Het portret moest passen bij de architectuur van het gebouw. Als je hier om je heen kijkt zie je overal driehoeken.’ Met één van de weinige foto’s die er van Wibaut op het internet te vinden zijn, is zij aan de slag gegaan. 

 

Daar ging een hele voorstudie aan vooraf. ‘Op de computer heb ik gekeken hoe de driehoekige glasstukjes het portret zouden kunnen vormen.’ Daarvoor heeft Van Eer bewust gekozen om verschillende kleuren te gebruiken: ‘Wibaut moest echt in het zonnetje gezet worden.’ Zelf is Van Eer trots op het resultaat. ‘Het was een bijzondere man. Het is een eer om een portret van hem te maken.’

Lees meer over