Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Roozendaal
actueel

Louise Elffers genomineerd voor de titel ‘Lector van het jaar’

Willem van Ewijk,
18 januari 2017 - 11:46

HvA-lector Beroepsonderwijs Louise Elffers is genomineerd voor de titel ‘lector van het jaar’. Dat maakten de organisatoren van deze verkiezing, nieuwsplatform ScienceGuide en studentenvakbond ISO, vandaag bekend.

Behalve Elffers zijn Marijke Krol, lector leren met ICT aan de Hogeschool Arnhem-Nijmegen, en lector schulden en incasso aan de Hogeschool Utrecht Nadja Jungmann genomineerd.

 

Het is het zevende jaar dat ScienceGuide en ISO de verkiezing organiseren. Ieder jaar brengen zij het belang van het hoger beroepsonderwijs onder de aandacht door op een specifiek thema een lector van het jaar uit te roepen. Dit jaar is het thema ‘ongelijkheid’ – een onderwerp dat vorig jaar door de Onderwijsinspectie op de politieke agenda werd gezet.

 

In haar rapport ‘De staat van het onderwijs’ schreef de inspectie dat de toenemende kansenongelijkheid in het voorbereidend onderwijs zijn uitwerking had op de ongelijkheid in het hoger onderwijs.

 

Emancipatie
Louise Elffers doet binnen haar lectoraat onderzoek naar redenen waarom sommige studenten succes hebben in het hbo, en anderen falen. Met de onderzoeksresultaten van het lectoraat wil de hogeschool uitval proberen tegen te gaan.  

 

Ook Elffers denkt dat de ongelijkheid in het middelbaar onderwijs doorwerkt in het hoger onderwijs. Folia interviewde haar afgelopen najaar. Leerlingen van laagopgeleide ouders hebben een grotere kans om vroegtijdig uit te vallen in het hbo, zei Elffers. Zij worden op de middelbare school namelijk lager ingedeeld dan kinderen van hoogopgeleide ouders. Via het vmbo en het mbo kunnen alsnog het hbo bereiken. Daarmee zijn het de zogenoemde ‘stapelaars’. In het mbo worden deze stapelaars slecht voorbereid op het hbo. Stapelaars vallen daardoor eerder uit dan mensen die bijvoorbeeld via de havo op het hbo komen.

Foto: Daniel Roozendaal
Louise Elffers

Activistisch
Elffers was vorig jaar een van de genomineerden voor Folia’s m/v van het jaar. De redactie prees haar omdat ze een activistische inslag met een wetenschappelijke houding combineert. ‘Ze past goed op haar woorden, maar verzandt niet in hypothetische verhandelingen die slechts tot de conclusie leiden dat “het nog onderzocht moet worden”.’

 

Zo zei Elffers in haar lectorale rede dat het hoger onderwijs niet ‘met de handen op de rug af [moet] wachten’ of het wel goed zou komen met de stapelaars. Elffers: ‘Het is niet dat stapelaars het niet kunnen, maar we bereiden ze niet goed voor. Wij kunnen als hogeschool beter samenwerken met scholen uit het voortgezet onderwijs en mbo.’

 

In 2014 won Marco Snoek, lector leren en innoveren aan de HvA, de titel lector van het jaar. De winnaar van dit jaar wordt op 2 februari in bijzijn van minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap in Den Haag bekendgemaakt.