Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Roozendaal
actueel

Folia 15 is er

Henk Strikkers,
18 januari 2017 - 06:00
Betreft
Deel op

In de week van Blue Monday staat in Folia 15 een groot verhaal over depressies en zelfmoordgedachten onder studenten. ‘Als een student een zelfmoordpoging doet, weet eigenlijk niemand hoe daarmee om te gaan,’ zegt Peter Vonk van Bureau Studentenartsen.

Vonk vertelt over waarom studenten vaker last hebben van depressies dan leeftijdsgenoten en wat we er aan zouden kunnen doen.

 

Wie zelfs in deze donkere tijden opgewekt is, is HvA-lector logistiek en urban technology Walther Ploos van Amstel. Hij is volop bezig met het verzinnen van innovatieve oplossingen voor mobiliteit en doorstroming, en je kunt hem als DJ Big General ook nog eens tegenkomen in de grootste clubs. Ploos van Amstel vindt dat de auto en de fiets veel te veel ruimte krijgen in Amsterdam. ‘Wat mij betreft krijgt de voetganger in de binnenstad prioriteit en is de fiets te gast.’

 

Nu we het toch over Amsterdam hebben: moet onze stad niet Diedam heten? Als het aan ‘stadsmaker’ Bas Kok ligt wel. Amsterdam is volgens hem niet ontstaan aan de Amstel, maar aan de kleine rivier de Die in Noord. Ook UvA-hoogleraar Jerzy Gawronski zoekt naar de oorsprong van de stad. Hij smulde van de werkzaamheden van de Noord-Zuidlijn en zocht naar archeologische pareltjes tijdens de aanleg voor de metro.

 

Nog meer transport? Jazeker, eerstejaars van HvA-opleiding marineofficier gaan namelijk ieder jaar een weekendje mee op de Stenaline naar Engeland. Daar kunnen ze kijken of het leven in de stuurhut, op de brug of in de machinekamer echt iets voor hen is. Redacteur Steffi Weber ging mee en schreef een reportage vol stoere zeemansverhalen en karaokezingende Filipijnen.

 

Dat en nog veel meer in Folia 15, die vanaf vanmiddag overal in de bakken ligt.

Lees meer over