Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Monique Kooijmans
actueel

Mbo’ers krijgen speciaal schakeltraject voor pabo

Maartje Geels,
12 januari 2017 - 14:55

Mbo’ers die naar de pabo willen kunnen zich sinds 1 januari opgeven voor een schakeltraject. Het traject maakt het mogelijk om van het mbo direct naar de pabo-opleiding van hogescholen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag door te stromen. Daardoor kunnen afgestudeerde mbo’ers straks makkelijker als basisschooldocent aan de slag. 

Het schakeltraject vindt aan het einde van de mbo-opleiding plaats op het ROC en duurt een half jaar. Tijdens die periode worden de mbo’ers voorbereid op een vervolgopleiding aan de pabo. Dit houdt onder andere in dat hun kennis van aardrijkskunde, rekenen en taal wordt bijgespijkerd. 

Voorkennis
Het aantal pabo-studenten loopt de laatste jaren sterk terug, vooral onder studenten van niet-westerse komaf. Dat komt onder meer doordat de ingangseisen voor de lerarenopleiding in 2015 werden opgeschroefd. Studenten die meester of juf willen worden moeten sinds 2015 beschikken over minimaal havo-3-niveau voor de vakken aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek. De strenge ingangseisen schrikken veel studenten af. Mbo’ers moeten bovendien voor alle drie de vakken een extra toets maken. Veel studenten zakken voor die toetsen omdat ze tijdens hun mbo-opleiding niet de benodigde kennis mee krijgen. Het schakeltraject moet dit ondervangen.

 

Binnen het schakeltraject worden studenten voorbereid op de toelatingstoets die ze moeten maken. Daarnaast volgen ze vak als pedagogiek en artistieke vorming. Ze lopen eveneens al één dag per week stage op een basisschool.

 

Volgens het ROC van Amsterdam en iPabo zou inschrijven vanaf 1 januari al mogelijk zijn, maar de HvA laat weten nog niet zo ver te zijn. Op dit moment zijn de voorbereidingen voor de instroom nog in volle gang. Per september 2017 hoopt de HvA de eerste pabo-studenten via een instroomtraject te kunnen verwelkomen.

 

Dit bericht is op 8 maart 2017 aangepast nadat meer bekend werd over de inhoud van het schakeltraject.