Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Gloria Wekker sluit zich aan bij partij van Sylvana Simons

Steffi Weber,
6 januari 2017 - 11:26
Betreft
Deel op

Gloria Wekker, voormalig voorzitter van de UvA-commissie diversiteit, wordt lijstduwer bij Artikel 1, de nieuw opgerichte partij van presentator Sylvana Simons. Dat maakte Simons donderdag bekend bij het EO-radioprogramma Dit is de dag. Naast Wekker staat ook politicus Anja Meulenbelt op de kandidatenlijst van Artikel 1.

Wekker was voorzitter van de commissie diversiteit, die vorig jaar heeft uitgezocht hoe het gesteld is met de positie van minderheden op de UvA. In oktober presenteerde ze haar rapport. Wekker, emeritus hoogleraar gender & etniciteit aan de Universiteit Utrecht, pleitte onder meer voor het instellen van een diversity officer, die ervoor moet zorgen dat het nieuwe diversiteitsbeleid aan de UvA ook wordt nageleefd. De UvA omarmde dat voorstel, maar de vacature voor die diversity officer is tot op heden niet uitgezet.

 

Simons wil met haar nieuwe partij de strijd aan gaan tegen racisme en discriminatie. De naam van haar partij verwijst naar het eerste artikel van de Nederlandse grondwet dat gelijke behandeling van iedereen in Nederland garandeert. Eind december stapte Simons uit Denk, de politieke beweging van Kamerleden Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk. Ze voelde zich niet thuis bij de partij, onder meer omdat ze naar eigen zeggen niet de ruimte kreeg om zich in te zetten voor de rechten van homo’s en lesbiennes.

 

Lees meer over