Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: E. Dronkert (cc, via Flickr)
actueel

Hogere boete bij vergeten stopzetten van reisproduct

Maartje Geels,
21 december 2016 - 14:08

Vergeten je studentenreisrecht uit te zetten? Dan betaal je in het nieuwe jaar ruim anderhalf keer zoveel aan boete. Nu kost het aanhouden van een studentenreisproduct nog 97 euro per halve maand, maar vanaf 1 januari 2017 wordt de boete opgeschroefd naar 150 euro.

Wie klaar is met studeren heeft geen recht meer op een studentenreisproduct. Je abonnement moet je alleen zelf wel stopzetten via DUO en dat wordt dikwijls vergeten. In 2014 en 2015 zou daardoor voor ruim 56 miljoen euro aan boetes geïnd zijn. Wie dit in 2017 vergeet, kan op een hogere boete rekenen. Dit besloot de Tweede Kamer gisteren. Plannen om het boetebedrag te verhogen waren er al langer, maar pas deze week stemde de Kamer in met het voorstel van CDA en VVD.

De maatregel dient ertoe om misbruik van de kaart tegen te gaan. Voor sommige ex-studenten is het betalen van de boete namelijk goedkoper dan het betalen van hun treinreizen. Ongeveer 10 procent van de ex-studenten die een boete kreeg zei deze bewust te betalen om na het afstuderen gebruik te blijven maken van de kaart. Dat blijkt uit een onderzoek dat in mei voor de Rijksoverheid werd uitgevoerd. 


Automatisch stopzetten
Uit dat zelfde onderzoek bleek dat studenten hun reisproduct vaak niet stopzetten omdat de informatie op de website van DUO onduidelijk is, of omdat zij verwachten dat dit automatisch wordt gedaan. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) pleit dan ook voor het automatisch stopzetten als oplossing en niet voor het ophogen van de boete. Volgens Minister Bussemaker is dit nu nog niet mogelijk, maar de Kamer riep haar op om dit in de toekomst wel te gaan regelen.

 

Toch is er ook goed nieuws: de boete voor onrechtmatig reizen in de eerste maand wordt juist verlaagd. Onoplettende studenten die het studentenleven nog niet helemaal ontwend zijn, hoeven de eerste twee halve maanden nog maar 75 euro te betalen in plaats van 97 euro. Studenten die hun kaart vergeten op te zeggen maar niet met de kaart reizen, hoeven helemaal niets te betalen.

 
Disproportioneel 
Opvallend genoeg was de jongerenorganisatie van het CDA, de partij die aandrong op de boeteverhoging, het niet eens met de maatregel. Samen met studentenorganisaties ISO en LSVb komt het CDJA in actie om de plannen van Bussemaker terug te draaien. Zij noemen de verhoging 'disproportioneel'. Ook de Amsterdamse studentenvakbond Asva is tegen de plannen van de regering.