Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: YouTube
actueel

HvA-student Miltenburg in finale communicatiewedstrijd

Willem van Ewijk,
20 december 2016 - 12:06

HvA-student Sanne Miltenburg staat in de finale van COM2026, een wedstrijd waarin communicatiestudenten met elkaar de strijd aangaan om het beste idee voor de toekomst van het reputatiemanagement.

De wedstrijd wordt georganiseerd door het Nederlandse kantoor van Porter Novelli, een groot pr-adviesbureau met kantoren in ongeveer zestig landen. Het bedrijf vroeg studenten communicatie hoe de communicatiebranche er over tien jaar uit zou zien — in het jaar 2026. Daar moesten ze een essay van 2026 woorden over schrijven. 

 

Sanne Miltenburg (21, derdejaars communicatie) volgt binnen haar opleiding de richting reputatiemanagement en kon daarom ‘deze uitdaging niet laten liggen’. Ze ziet dat de branche door de opkomst van social media sterk aan het veranderen is.

Foto: Sanne Miltenburg
Sanne Miltenburg

Ceo

In haar essay schrijft Miltenburg dat leiderschap — een van de pijlers uit het zogenoemde RepTrak-model, waarin de grondslagen voor goed reputatiemanagement worden beschreven — serieuzer moet worden genomen. Volgens Miltenburg moet de ceo van een bedrijf veel meer zichtbaar zijn in de communicatie-uitingen van grote bedrijven.

 

‘Bedrijven gaan steeds meer op elkaar lijken. De ceo is uniek; die moet veel meer gezien worden.’ Als goed voorbeeld noemt ze Coolblue, dat haar ceo Pieter Zwart laat optreden in promotiefilmpjes. Zo sprak Pieter Zwart in een filmpje over een aanstaande buitenlandse kandidaat om het bedrijf over te nemen. Het bleek Sinterklaas te zijn. In een ander filmpje interviewde Pieter Zwart Sinterklaas over zijn stage die hij bij Coolblue zou hebben gelopen. ‘Op Facebook werd daar heel positief op gereageerd.’

 

Crisis 

Het is een bijzondere manier van je bedrijf presenteren, legt Miltenburg uit. ‘Normaal gesproken zijn ceo’s alleen zichtbaar tijdens crisissituaties, als er een ontslagronde dreigt bijvoorbeeld,’ zegt ze. ‘Als Pieter Zwart nu in de televisiejournaals het woord moet voeren tijdens een crisissituatie dan kennen veel mensen hem al.’ En dan komt hij er volgens Miltenburg beter mee weg dan wanneer hij voor het eerst opduikt.

 

Een jury van communicatieprofessionals vond haar idee overtuigend genoeg voor een finaleplaats. Woensdag mag ze haar idee samen met twee medefinalisten pitchen op het Nederlandse hoofdkantoor van Porter Novelli. Als haar idee als beste wordt gekozen, wint ze een reis van drie dagen naar New York. Daar zal ze dan een rondleiding krijgen op het wereldwijde hoofdkantoor van het bedrijf en haar idee nog eens mogen pitchen.