Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Roozendaal
actueel

Hans Amman - Het rechte eind

Henk Strikkers,
15 december 2016 - 12:51

In 2016 keken HvA en UvA vooruit, maar welke visionairs zagen echt voorbij de waan van de dag? Folia lauwert aan het eind van 2016 wederom tien helden. Vandaag nummer 2: UvA-HvA-bestuurder Hans Amman.

Wat een verschil kan een jaar maken. Han Maarten (Hans) Amman (59) weet er alles van. Het voorjaar van 2015 zal hij zich lang heugen. Tijdens de bezetting van achtereenvolgens het Bungehuis en het Maagdenhuis werd hij afgeschilderd als ‘de vastgoedman’, de bouwmagnaat wiens vastgoedbeleid de universiteit in diepe financiële problemen had gestort.

 

Amman wandelde begin 2014, vlak na de mislukte bètafusie met de VU, het Maagdenhuis binnen met het idee orde op zaken te stellen in de vastgoed & financiën-portefeuille van de UvA. Hetzelfde had hij daarvoor al gedaan aan de Universiteit Utrecht. ‘Hoe je het ook wendt of keert, uiteindelijk gaat het altijd om de centjes,’ zei hij bij zijn afscheidsinterview in universiteitsmedium DUB. Vanuit die optiek is het niet vreemd dat hij het Bungehuis verkocht aan de investeerders van Aedes, die het nu omtoveren tot een exclusieve sociëteit voor de rijken der aarden. Ras-Amsterdammer Amman – met bijbehorende tongval – maakte een goede deal, maar dat bleek aan de verpolitiekte UvA niet genoeg.

‘Hoe je het ook wendt of keert, uiteindelijk gaat het altijd om de centjes’

Hier gaat het om andere zaken, merkte Amman tijdens de bezettingen. De commissie die naar aanleiding van die bezettingen de financiële situatie van de UvA onderzocht, vond geen onoorbare zaken en plaatste Amman daarmee weer wat steviger in het zadel.

 

Dat was echter buiten de Raad van Toezicht gerekend. Die stak dit voorjaar een dolk in de rug van Amman, omdat die laatste veel kritiek had op de samen- werking tussen UvA en HvA. De span of control zou te groot zijn voor één bestuur, vond Amman. Hij moest het bekopen met zijn baan: toenmalig Raad van Toezicht-voorzitter Atzo Nicolaï was groot voorstander van de UvA-HvA-samenwerking en wilde van Amman een lame duck maken door plompverloren te stellen dat ‘die vertrekt’. Amman hield de eer aan zichzelf en stapte vrijwillig op.

 

Toen dat wereldkundig werd, sloten de rangen zich en schaarde vrijwel de volledige UvA zich achter Amman, zelfs de actiegroepen en medezeggenschappers die zijn felste tegenstanders waren tijdens de Maagdenhuisbezetting. Het leidde niet alleen tot het aftreden van de Raad van Toezicht, maar ook tot de splitsing van UvA en HvA waar we nu middenin zitten. Daarmee lijkt een weeffout die al dertien jaar niet de beloofde resultaten oplevert de komende tijd hersteld te worden.

 

Hans Amman zal het in 2017 als faculteitshoogleraar aan de Faculteit Economie & Bedrijfskunde met goedkeuring gadeslaan.