Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Jorge Quinteros (cc, via Flickr)
actueel

‘Studeren in het buitenland moet gemakkelijker’

Steffi Weber,
14 december 2016 - 13:47

Een studie in het buitenland moet toegankelijker worden, ook voor studenten met een beperkt budget. Dat stellen de studentenorganisaties Nederlandse Wereldwijde Studenten (NWS), het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en de Landelijke Studentenvakbond (LSVb), die samen met de VVD, D66 en de PvdA vandaag een plan presenteren dat studeren in het buitenland makkelijker moet maken.

Wie in het buitenland wil studeren moet volgens het plan flexibeler kunnen lenen en een hoger collegegeldkrediet kunnen krijgen. ‘Studenten lopen in het buitenland aan het begin van het studiejaar vaak tegen hoge kosten aan,’ zegt NWS-voorzitter Marius Kat aan de telefoon vanuit Parijs, waar hij een master volgt. ‘Wij stellen voor om de lening van studenten in het buitenland te flexibiliseren, zodat ze dat bedrag in één keer kunnen lenen en niet zoals nu per maand.’

 

Ook het collegegeldkrediet moet worden verhoogd, vinden de studentenorganisaties. Kat: ‘Het collegegeld is in het buitenland immers vaak hoger.’

 

Volgens Kat blijkt uit onderzoek dat hoge kosten de grootste hindernis vormen voor studenten die naar het buitenland willen. Voor sommigen is het nu simpelweg te duur. De Tweede Kamer praat vandaag over internationalisering in het hoger onderwijs. De PvdA, VVD en D66 steunen het plan, dat daarmee al op een Kamermeerderheid kan rekenen.

 

Studeer je of loop je stage in het buitenland en wil je vertellen over de stad waar je studeert? Mail dan henk@folia.nl.