Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Bram de Haan (cc, via Wikimedia Commons)
actueel

CMR wil automatische inschrijving voor tentamens

7 december 2016 - 11:58

Als het aan de Centrale Medezeggenschapsraad ligt zijn alle HvA-studenten die zich voor een vak inschrijven ook automatisch ingeschreven voor het tentamen. 20 van de 23 leden van de CMR stemden gisteren in met die wijziging van het model-Onderwijs- & Examenreglement voor volgend jaar, waarin dat wordt geregeld.

Daar staat dus onder meer in dat studenten direct ingeschreven worden voor het reguliere tentamen wanneer ze zich aanmelden voor een vak. Alleen voor de herkansingen dienen studenten zich dan nog zelf in te schrijven. Dat is nu ook het geval, maar op enkele faculteiten is daar veel weerstand tegen. Op de Faculteit Onderwijs & Opvoeding wil men bijvoorbeeld dat studenten zich zelf voor iedere tentamenmogelijkheid aanmelden.

 

Het besluit zal een opluchting zijn voor veel studenten, die zich soms met veel frustratie door niet-meewerkende sites moesten worstelen om bij een tentamen aanwezig te mogen zijn. CMR-lid Zoë van Beek verwoordt de gevoelens: ‘SIS werkt absoluut niet goed, vaak genoeg kan ik me niet inschrijven voor een tentamen, en dat terwijl we 2.000 euro aan collegegeld betalen. Van dat geld moeten die inschrijvingen gewoon automatisch geregeld worden.’ De CMR gaat het College van Bestuur daarom verzoeken dat aan te passen in de format-OER.

 

OER

In het Onderwijs- & Examenreglement (OER) staan allerlei rechten en plichten van studenten die te maken hebben met het onderwijs en toetsen. De OER wordt per faculteit vastgesteld, maar het is de laatste jaren steeds gebruikelijker om op centraal niveau een zogenaamde format-OER op te stellen.

 

Faculteiten kunnen daar dan hun eigen OER op baseren, door op enkele punten af te wijken of te kiezen uit verschillende opties. De CMR wil in de format-OER aanpassen dat faculteiten zelf mogen bepalen of de termijn waarbinnen tentamens nagekeken moeten zijn 10, 15 of 20 werkdagen is. Eerder was dat centraal vastgesteld.