Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Martijn Gijsbertsen
actueel

Folia 11 is er

Bob van Toor,
30 november 2016 - 06:00
Betreft
Deel op

2016 was zonder meer een pittig jaar. Het jaar dat ons Leonard Cohen en het Verenigd Koninkrijk ontnam, vele verwarrende referenda en stemmingen opwierp en steeds de hardste schreeuwer als winnaar uit de hoge hoed toverde. We kregen er een narcistische autocraat bij en verloren een andere, waar we nou net zo'n leuk t-shirt van op het Waterlooplein hadden aangeschaft. Maar zélfs 2016 heeft een gouden randje, zullen velen moeten toegeven.

De sportievelingen in het Dr. Meurerhuis, bijvoorbeeld, scoorden een fabelachtige collectie museumstukken die herinneren aan meer dan een eeuw van Olympische Spelen, met name die van Amsterdam in 1928. Het jaar dat we het Olympisch Vuur introduceerden om de christenen een hak te zetten en de voorzitter van Ajax een telegram stuurde aan het nationale elftal: ‘Overdonder direct die Uruguayers en we hebben reden tot juichen.’ Geen goud: Nederland verloor met 0-2, maar de HvA mag niettemin verguld zijn met zo'n schatkist aan onderzoeksobjecten.

 

Een zwaar verguld randje zit aan Geert Wilders’ rechtszaak, die de kip met de gouden eieren voor de politicus lijkt te worden, concluderen Joost van Spanje en Claes de Vreese uit hun onderzoek naar de veelbesproken zaak. ‘Minder, minder’ resulteert paradoxaal genoeg in meer, meer zetels, als de analyse van de UvA'ers klopt - en de peilingen bevestigen dat.

 

Maar roepen dat vroeger een gouden tijdperk was, zoals Wilders doet, is te makkelijk. Dat zegt filosoof Simone van Saarloos. Dingen maken om de boel op te schudden, dát is de uitdaging. En ze weet waar ze het over heeft: met zesentwintig jaar heeft ze vele columns, een toneelproductie en een feministische talkshow op haar naam staan. Aan dat lijstje voegt ze deze week ook een romandebuut toe: De vrouw die. ‘In de klassiekers bestaat het idee dat er eerst iets kapot moet voordat het interessant wordt,’ en ook in de politiek is het te makkelijk scoren met negativiteit: ‘Links is lui geworden op het gebied van creëren en veranderen’.

 

En wie écht geen gouden gloed kan vinden, bakke die er lekker zelf aan. Een paar sneetjes oud brood, wat je maar in je keukenkastjes hebt staan en een koekenpan, is het beproefde recept van Leonie ‘Gewoon wat een studentje 's avonds eet’ ter Veld. Voor levensgeluk, die lege calorieën om de winter door te komen, maar óók een blogimperium van wereldformaat: naast kookboeken en video's opent de afgestudeerde HvA’er (‘Natuurlijk kan ik niet eeuwig blijven doen alsof ik student ben’) nu een pop-uprestaurant in Amsterdam. Het was meteen volgeboekt.

 

Iedereen wil natuurlijk zo'n krokant gouden randje aan die verder behoorlijk natte tosti van een jaar. Dus HvA’ers: ga meedebatteren in Floor over de toekomst van het Sinterklaasfeest in het Pietendebat, en UvA’ers, klik vandaag nog even door naar het UvA-referendum. Nu is je kans om iets anders te doen dan zwaarmoedige memes sharen over 2016 en te zorgen dat 2017 in ieder geval een blauw, geel, oranje of groen randje heeft.

Lees meer over