Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Publiek domein
actueel

Studenten lenen vanaf volgend jaar gratis bij DUO

Henk Strikkers,
25 oktober 2016 - 14:00

De komende vijf jaar staat de rente voor studieleningen op 0,0 procent. Dat meldt Het Parool op basis van bronnen bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het ministerie heeft de berichten inmiddels bevestigd. Studenten die volgend jaar beginnen met aflossen of voor wie een nieuwe rentevaste periode van vijf jaar aanvangt, zijn in deze situatie ‘spekkoper’ erkent DUO.

Nu is de rente nog 0,01 procent, maar dat percentage voor komend jaar naar het absolute nulpunt. Dat wordt veroorzaakt doordat de Nederlandse staat erg goedkoop geld kan lenen en de rente van studieleningen gekoppeld is aan de rente op staatsobligaties.

 

Vorig jaar koerste DUO er zelfs op dat er sprake zou zijn van een negatieve rente, waardoor studenten minder hoefden terug te betalen dan ze daadwerkelijk leenden. Die mogelijkheid werd vorig jaar echter in allerijl op verzoek van minister Bussemaker afgeschaft.

 

De rente op studieleningen wordt steeds voor vijf jaar vastgesteld. Studenten die in jaartallen eindigend met een 2 of een 7 (zoals 2012, 2007, 2002, et cetera) zijn begonnen met aflossen, profiteren van deze lage rente.