Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: YouTube
actueel

Coassistenten in actie tegen leenstelsel

Willem van Ewijk,
25 oktober 2016 - 09:56

Moeten coassistenten een compensatie krijgen voor de inkomsten die ze mislopen door het leenstelsel? Vandaag overlegt de Tweede Kamer erover. Donderdag houden studenten een landelijke actiedag.

Christiaan Ponsen, zelf net anderhalve week afgestudeerd aan de geneeskundefaculteit van de UvA, heeft er wel vertrouwen in dat de minister nu wel toezegt coassistenten een vergoeding te geven. ‘Al in januari 2015 zei Bussemaker in de Eerste Kamer dat ze nog eens goed zou kijken naar de positie van coassistenten als de basisbeurs weg zou vallen.’ Coassistenten lopen sinds het wegvallen van de basisbeurs per maand een goede driehonderd euro aan inkomsten mis. Omdat ze 46 uur per week aan het werk zijn kunnen ze ook geen bijbaantje nemen om dat te compenseren, legt Ponsen uit.

 

Andere studenten in de zorgsector, zoals mbo- en hbo-studenten fysiotherapie of verpleegkunde, krijgen wel een vergoeding. Volgens de cao van de universitaire medische centra kunnen zij rekenen op een stagevergoeding van zo’n driehonderd euro per maand.

 

Petitie

Vorig jaar ondertekenden 22.000 studenten een petitie met het verzoek om ook voor coassistenten een tegemoetkoming in te stellen. De minister legde dit verzoek naast zich neer. In een brief aan Ponsen schreef Bussemaker dat zij vindt dat het verstrekken van stagevergoedingen aan de zorginstellingen zelf is. ‘De overheid heeft hierin geen rol.’

 

Bussemaker zei bovendien dat de carrièreperspectieven voor studenten van meerjarige masters zoals geneeskunde gunstig zijn. ‘Met name de zorgmasters zijn financieel lonend; deze studenten hebben na hun afstuderen een zeer grote kans op een verhoogd inkomen.’ De extra kosten die coassistenten maken zullen ze later ‘ruimschoots’ terugverdienen, aldus de minister.

 

(De tekst loopt door onder de video.)

#coassistent

Om hun zaak nieuw leven in te blazen organiseren de studentenDe actiedag heet ‘Dit Doet de Co-dag’ en is een initiatief van het Landelijk Overleg Co-Assistenten, het Landelijk Medisch Studentenoverleg, en De Geneeskundestudent. donderdag een actiedag – precies een jaar na het aanbieden van die petitie. Met de hashtag #coassistent kunnen studenten, verplegers en artsen een inkijkje geven in het leven van de coassistent. ‘We hebben het idee dat de minister niet zo’n goed beeld heeft van wat een coassistent doet,’ zegt Ponsen. Het is belangrijk dat studenten laten zien hoe druk de coassistent het heeft. ‘Je zou bijvoorbeeld iets kunnen tweeten als “Het is half zes, mijn wekker gaat”.’

 

Om 13.00 uur gaan coassistenten letterlijk op een houtje bijten, om aandacht te vragen voor hun financiële situatie. Hier zullen beelden van gemaakt worden die via sociale media worden verspreid.

 

Debat

Vandaag overlegt de Tweede Kamer over coassistenten en het leenstelsel. Onder meer GroenLinks en D66 zullen voor een vergoeding pleiten. Volgens Ponsen zou de minister behalve een stagevergoeding ook kunnen denken aan een uitzondering op het leenstelsel.

 

Op de vraag of de universitair medisch centra, zoals de minister suggereert, zelf zouden moeten besluiten een stagevergoeding in te stellen voor de coassistenten zegt Ponsen: ‘De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is verantwoordelijk voor de studenten in het hoger onderwijs. Door de invoering van het leenstelsel ligt het probleem bij haar.’ Eerder schreef Ponsen aan Bussemaker dat hij bang was dat als ziekenhuizen zelf de stagevergoeding moeten betalen dat ten koste zal gaan van het onderwijs.