Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Nicolas Raymond (cc, via Flickr)
actueel

EU en China willen nauwer samenwerken in hoger onderwijs

Willem van Ewijk,
19 oktober 2016 - 11:43

Onder het mom van een ‘Zijderoute voor hoger onderwijs’ willen Europa en China nauwer samenwerken op het gebied van hoger onderwijs. Dat zeiden Europese onderwijsministers en hun Chinese ambtsgenoot tijdens een conferentie in Beijing.

Voorafgaand aan de conferentie maakten negentien EU-lidstaten afspraken met China over de erkenning van elkaars universitaire diploma’s. Op de conferentie spraken de ministers verder, onder meer over het verbeteren van samenwerking tussen Europese en Chinese universiteiten op het gebied van onderzoek.

 

De eurocommissaris voor Onderwijs, de Hongaar Tibor Navracsics, hield op de conferentie een toespraak waarin hij zei dat China en de Europese Unie samen moeten werken om hun hoger onderwijs te moderniseren.

 

Studiepunten

Navracsics wees bovendien op het project ‘Tuning EU-China’, waarbij lidstaten en China leerdoelen op elkaar afstemmen. Het project, een initiatief van de Rijksuniversiteit Groningen, zou tot een Chinees systeem van studiepunten moeten komen dat lijkt op het Europese systeem ECTS. Hierdoor moeten studenten uit Europa hun studiepunten makkelijker kunnen inzetten op Chinese universiteiten, en andersom.

 

Onlangs maakte China ook al afspraken met Zuid-Afrika, Canada, Vietnam en Australië over nauwere samenwerking op hoger onderwijs gebied.

 

Driehonderdduizend Chinese studenten

Volgens statistieken van het Chinese ministerie van Onderwijs studeerden eind 2015 meer dan 303.000 Chinese studenten in de Europese Unie. Dat is vierentwintig procent van het totaal aantal Chinese studenten dat in het buitenland studeert en 7,5 procent meer dan het jaar ervoor. In 2015 kwamen er omgekerd meer dan 45.000 studenten uit de EU naar China om er te studeren.

 

In Nederland vormen Chinezen na de Duitsers de grootste groep buitenlandse studenten. Ieder jaar komen er duizenden naar Nederland om te studeren. In het collegejaar 2014-15 waren het er 4.300.

Lees meer over