Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Onrust bij FGw om Venture Lab

Willem van Ewijk,
17 oktober 2016 - 13:06

Op de Faculteit der Geesteswetenschappen is onrust ontstaan over het aanstaande startupcentrum voor geesteswetenschappen. Actiegroep Humanities Rally noemt het een neoliberaal gedrocht en ook verschillende docenten zijn tegen.

Begin november opent het zogenoemde Venture Lab Humanities op het Binnengasthuisterrein. Studenten en medewerkers kunnen er onder begeleiding een onderneming oprichten. Het is een dependance van het Ace Venture Lab – een samenwerking tussen de UvA, Vrije Universiteit en HvA, met een UvA-afdeling op het Science Park waar de afgelopen jaren door onderzoekers al tientallen bedrijven werden opgericht.

 

Gedrocht

Op Facebook noemt Humanities Rally het Venture Lab ‘het nieuwe neoliberale gedrocht van de UvA’. De studenten zijn bang dat door de inschrijfkosten van duizend euro alleen de ‘zeer welbedeelde student’ kan deelnemen en het lab de kloof tussen arm en rijk zal vergroten.

 

De studenten klagen bovendien over het gebrek aan inspraak. ‘Ondanks het feit dat er helemaal geen discussie is geweest of de academische gemeenschap wel zoiets wil als het Venture Lab, wordt er toch dit jaar al gestart met het Lab,’ staat op Facebook te lezen.

 

Donderdagavond plande Humanities Rally een actievergadering in café De Barones aan de Amsterdamse Torensteeg. Humanities Rally voorman Arthur Berkhout en Alex Tess Rutten, voorzitter van de Centrale Studentenraad van de UvA gaven aan hierbij aanwezig te zijn.

 

Open brief

Hoogleraar Josef Früchtl heeft een open brief gestuurd aan Gerard Nijsten, de directeur bedrijfsvoering van de faculteit, waarin hij om toelichting vraagt. Ook heeft Früchtl aan Nijsten voorgesteld om te overleggen met de Ondernemingsraad van de UvA, en de facultaire ondernemingsraad.

‘Door zo’n bijeenkomst te organiseren gaat het heel erg in de polarisatie’

Nijsten benadrukt dat het om een ‘pilot’ gaat. ‘Is het model van een Venture Lab passend voor de geesteswetenschappen en werkt het ook?’ Een besluit over voortzetting van de pilot zal aan het einde van het collegejaar worden genomen.

 

Rijkdom

Erik Boer, directeur van het Ace Venture Lab, betreurt dat de aanstaande opening van de dependance tot discussie leidt. ‘Door zo’n bijeenkomst te organiseren gaat het heel erg in de polarisatie.’

 

Het Venture Lab is volgens Boer niet gericht op het vergaren van rijkdom. ‘We stellen ons de vraag: hoe kunnen we het onderzoek van de universiteit naar de maatschappij brengen?’ Dat kan volgens Boer binnen het Venture Lab door het starten van een onderneming, maar ook op andere manieren. Zo gaat scholingsinstituut de Bildung Academie er kantoor houden: ‘Die geven weer iets terug door het geven van cursussen’.

‘De inschrijfkosten kunnen voor sommigen een probleem vormen’

Beurzen
Directeur bedrijfsvoering Nijsten laat weten dat de inschrijfkosten van duizend euro ‘voor sommigen een probleem kunnen vormen’. Nijsten zegt daarom bezig te zijn om in samenwerking met het universiteitsfonds een beurzenfonds op te richten. Ook de Innovation Exchange Amsterdam (IXA) zegt beurzen beschikbaar te stellen. Mirjam Leloux, directeur van het IXA-kantoor op de UvA en HvA laat weten dat studenten en medewerkers die met een goed idee komen een beurs kunnen krijgen ‘van bijvoorbeeld duizend euro’.