Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: BrouwBrood
actueel

UvA-studenten ontwikkelen brood van bierafval

Carlijn Schepers,
4 oktober 2016 - 08:04
Betreft
Deel op

Brood bakken van het restproduct van bier, je moet er maar opkomen. UvA-student Laila Blömer bedacht met drie medestudenten ‘BrouwBrood’. Het duurzame én gezonde brood wordt gemaakt in samenwerking met brouwerij Oedipus en bakkerij Hartog’s Volkoren. Vorige week was de lancering.

Hoe kwamen jullie op het idee?
‘Tijdens een opdracht voor het vak Wetenschap in de praktijk werkten we samen met Brouwerij ’t IJ. Daar zochten ze een oplossing voor de afvalstroom van het bierbrouwen. Konden we niet iets doen met de bierbostel, het grootste restant van het bierbrouwproces? Zo ontstond het idee om er een brood van te bakken.’

Hoe doe je dat, brood bakken van bierbrouwafval?
‘Dat is nog niet zo gemakkelijk. De belangrijkste grondstoffen van bier zijn granen en water. Dat mengsel wordt opgewarmd tot tachtig graden, waarbij de suikers oplossen en worden omgezet in alcohol. Het restant dat hieruit overblijft, de bierbostel, zijn granen met minder suiker, meer eiwit en meer vezels. Daarom is het brood ook gezonder dan normaal brood. Alleen door het proces zijn de gluten gedenatureerd, waardoor het moeilijker wordt er een stevig brood van te bakken. Daarom hebben we samenwerking gezocht met Hartog’s Volkoren. Met hun vakkennis is het wel gelukt.’

En toen waren jullie opeens ook ondernemer?
‘Na het vak dachten wij eigenlijk dat het project afgelopen was. Tot Brouwerij Oedipus ons benaderde; die zag wel wat in het idee. Grote brouwerijen kunnen hun reststroom gemakkelijk kwijt als veevoer, voor microbrouwerijen is dat lastiger. Met Oedipus en Hartog’s Volkoren bedachten we “BrouwBrood”. En nu wordt ons product al verkocht in het proeflokaal van Oedipus, in de bakkerij van Hartog’s Volkoren en bij Lokaal de Pijp.’

Wat maakt het brood zo speciaal?
‘Behalve dat het bijdraagt aan de circulaire economie en duurzaam is, smaakt het ook nog eens lekker. Het heeft meer structuur dan normaal brood en een heel eigen smaak, die ook nog eens kan variëren door de biersoort waarvan de bostel komt. Het brood is van zichzelf al lekker en heeft dus niet veel beleg nodig. Gewoon wat olijfolie en zeezout en je hebt een heerlijke combinatie. Die natuurlijk helemaal goed smaakt met een glas bier erbij.’

Lees meer over