Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Rijksoverheid
actueel

Deel opbrengsten leenstelsel voor betere studiekeuze

Henk Strikkers,
28 september 2016 - 09:24

Van de opbrengsten die de invoering van het leenstelsel met zich mee brengen gaat 30 miljoen naar een betere aansluiting naar het hoger onderwijs. Dat heeft minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap bekend gemaakt.

Het gaat daarbij om ‘regionale samenwerkingen’ tussen universiteiten en hogescholen enerzijds en mbo-scholen en voortgezet onderwijs anderzijds. Tezamen moeten zij ervoor zorgen dat studenten gemakkelijker kunnen doorstromen naar een hoger niveau en ervoor zorgen dat studenten minder vaak in het eerste jaar uitvallen omdat ze niet de goede studiekeuze maakten.

 

De verwachting is dat in 2018 de eerste opbrengsten uit het leenstelsel binnenkomen. Vanaf dat moment gaat er een deel van de opbrengsten naar de zogenaamde onderwijsloopbaanbegeleiding. Dat bedrag loopt op tot 30 miljoen in 2025.

 

Het is niet duidelijk hoeveel geld het leenstelsel precies zal opbrengen. De eerste raming van de minister kwam uit op 1 miljard euro, maar dat lijkt inmiddels een te florissante inschatting te zijn geweest. De Vereniging van Universiteiten houdt bijvoorbeeld rekening met een opbrengst van ietwat boven de 600 miljoen euro en ook de minister liet al doorschemeren dat het 1 miljard niet meer gehaald zal worden.