Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Howard Cannon
actueel

UvA-psycholoog Bruno Verschuere wint IgNobelprijs

Henk Strikkers,
23 september 2016 - 08:04

Het is geen Nobelprijs, maar ook het winnen van de IgNobelprijs, de prijs voor onwaarschijnlijk wetenschappelijk onderzoek, is een eer. Die viel vannacht ten deel aan UvA-onderzoeker en -docent psychologie Bruno Verschuere. Hij was deel van een team dat onderzoek deed naar het lieggedrag van leugenaars.

Verschuere, die gespecialiseerd is in liegen, kreeg de prijs voor het onderzoek dat leidde tot het artikel ‘From Junior to Senior Pinocchio: A Cross-Sectional Lifespan Investigation of Deception’. Daarvoor vroeg hij, tezamen met een team dat bestond uit onderzoekers van Belgische, Amerikaanse, Canadese en Duitse universiteiten, duizend leugenaars hoeveel zij liegen.

 

Waarvoor zij de IgNobelprijs kregen, mag inmiddels duidelijk zijn: hoe weet je immers of die leugenaars niet ook in jouw onderzoek liegen? De jury van de IgNobelprijs motiveerde de keuze voor Verschuere en zijn medeonderzoekers dan ook als volgt ‘for asking a thousand liars how often they lie, and for deciding whether to believe those answers’.

 

Ratten met plastic ondergoed

Verschuere was gisteren als enige uit zijn onderzoeksteam aanwezig en nam de prijs dan ook in ontvangst. Naast Verschuere gingen er onder meer prijzen naar een Egyptenaar die de invloed van plastic ondergoed op het seksleven van ratten onderzocht, een Nieuw-Zeelandse onderzoeksgroep die de persoonlijkheid van stenen onderzocht en naar autofabrikant Volkswagen ‘for solving the problem of excessive automobile pollution emissions by automatically, electromechanically producing fewer emissions whenever the cars are being tested’.

 

Opvallend is dat de prijs voor biologie gedeeld moest worden tussen twee Britse wetenschappers: één die drie dagen in de Alpen leefde als geit en één die in het wild leefde als das, otter, hert, vos en vogel.

 

De IgNobelprijs is een sinds 1991 bestaande parodie op de Nobelprijs, die over een paar weken wordt uitgereikt. De prijs gaat naar onderzoeken die ‘mensen eerst aan het lachen maken, en dan laten nadenken’. De IgNobelprijs is een initiatief van het humoristische wetenschappelijke tijdschrift Annals of Improbable Research.