Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Folia 3 is er!

Altan Erdogan,
21 september 2016 - 06:00
Betreft
Deel op

Gelijke kansen voor iedereen: wie wil dat nou niet? Dat zou je zeggen, maar deze week wordt in Folia duidelijk dat het creëren van die gelijke kansen in de praktijk bij zowel UvA als HvA aanleiding geeft tot felle discussies.

De ruwe conclusies van de commissie die de diversiteit op de UvA onderzoekt, kwamen deze week naar buiten. Het rapport wordt pas in oktober verwacht, maar de eerste aanbevelingen gaven meteen aanleiding tot debat. Sociologiestudent Justine van de Beek en Gerwin Wezelman van De Vrije Student kruisen in een opiniebijdrage hierover de degens – en ja: het woord racisme valt, aan beide kanten.

 

‘Door steeds de focus te leggen op etniciteit blijft de discussie hangen in een zwart-witdenken en daar schieten we niets mee op,’ zegt Louise Elffers, lector beroepsonderwijs aan de HvA. Ze weet als geen ander: gelijke kansen in het onderwijs stranden vaak op de weerbarstige praktijk. Folia legt haar tien stellingen voor over stapelen, de rol van de HvA, etniciteit en de Haagse politiek.

 

Die Haagse politiek, in casu de Tweede Kamer, stemde recent in met een wetswijziging die het systeem van donorregistratie op z’n kop zet. HvA-alumnus Vincent Moolenaar heeft deze politieke ontwikkelingen niet afgewacht, en is voor zichzelf jarenlang op zoek geweest naar een geschikte donor voor een nieuwe nier. Zijn speurtocht had eindelijk succes. Moolenaar: ‘Het dialyseapparaat kan het raam uit!’

In een interview slaat bijzonder hoogleraar grootstedelijke problematiek Zef Hemel alarm over de stand van zaken in zijn vakgebied en over planologie in Nederland. ‘Planning is nu bijna een scheldwoord.’ Amsterdammers moeten wat hem betreft eens ophouden met zeuren over de drukte in de stad.

 

Die drukte in Amsterdam was er zeker tijdens de Dam tot Damloop van afgelopen zondag. In precies 1 uur, 43 minuten en 23 seconden liep kantoorslaaf en Folia-hoofdredacteur Altan Erdogan de 16,1 kilometer tot in Zaandam uit. Startnummer 19463 had onderweg last van een haperende app, de blikkerende zon en onhandige levensvragen.

 

Folia 3 is vanaf vandaag te vinden op alle UvA- en HvA-locaties.

Lees meer over