Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Bj.schoenmakers (cc, via Wikimedia Commons)
actueel

‘Minder eerstejaars op kamers door leenstelsel’

Henk Strikkers,
15 september 2016 - 09:24

Het aantal studenten dat in het eerste studiejaar op kamers gaat is afgelopen jaar afgenomen van 28 naar 13 procent. Dat meldt dagblad Trouw op basis van cijfers van Kences. Meer dan de helft van de thuiswonende studenten zou kiezen voor een leven als spoorstudent vanwege het leenstelsel.

Volgens Trouw blijkt uit de cijfers dat met name de kleinere studentensteden last hebben van het wegblijven van eerstejaars. ‘In Wageningen bijvoorbeeld woonde in 2014 nog 88 procent van de eerstejaars op kamers, een jaar later was dat 45 procent,’ zo tekent de krant op. Delft, Enschede, Eindhoven en Vlissingen zouden ook te maken hebben met een stevige daling.

 

Kences verklaart die daling doordat die steden van oudsher veel 17- en 18-jarigen trekken die nu wegblijven vanwege het leenstelsel. De UvA en de Universiteit Utrecht, die relatief veel masterstudenten trekken, zouden daar op dit minder last van hebben.

 

Kences is een samenwerkingsverband van alle grote studentenhuisvestingsfirma’s, zoals Duwo en De Key, dat jaarlijks 45.000 studenten enquêteert over hun woonsituatie. Daarnaast heeft zij de beschikking over cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), het Centraal Bureau voor de Statistiek en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.