Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
De HvA gaat ledverlichting plaatsen in het Wibauthuis en Muller-Lulofshuis, beide onderdeel van de Amstelcampus en nog in aanbouw.

De twee gebouwen zullen de eerste grote onderwijslocaties in Nederland zijn die voor het overgrote deel zijn uitgerust met ledverlichting. Dankzij de plaatsing van ledverlichting wordt het elektriciteitsverbruik er gereduceerd het verbruik van 117 huishoudens per jaar. Dat levert een vermindering van 232 ton co2-uitstoot op.

Het gebruik van ledverlichting is een idee van student technische bedrijfskunde Justin Groot. Tijdens een stage bij een verlichtingsbedrijf in de Verenigde Staten maakte hij kennis met ledverlichting. Eenmaal terug in Nederland merkte hij op dat er in de HvA-gebouwen nergens ledverlichting hing. Hij zocht contact met het College van Bestuur en adviseerde de HvA gebruik te maken van ledverlichting.

De afgelopen zes maanden is in het Theo Thijssenhuis een pilot met ledverlichting uitgevoerd. Er is onderzocht hoe duurzaam het is en of het een geschikte manier van verlichten is voor onderwijsruimtes. De eerste resultaten waren volgens de hogeschool veelbelovend.

In 2010 bracht een groep studenten, onder de naam The Next Generation, ledverlichting ook al onder de aandacht door in de Leeuwenburg te laten zien welke voordelen het biedt. Met initiatieven op het gebied van afval, energie, water, inkoop en onderwijs willen ze duurzaamheid op de hogeschool onder de aandacht brengen.