Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Bram Belloni
actueel

Folia 1 is er!

Altan Erdogan,
7 september 2016 - 06:00
Betreft
Deel op

We zijn weer begonnen! Deze week ligt er een kersverse Folia in de bakken, traditiegetrouw net nadat duizenden eerstejaars van UvA en HvA twee weken lang de straten en kroegen van Amsterdam onveilig hebben gemaakt. Folia zocht ze op, fotografeerde ze en vroeg ze naar hun eerste indruk. ‘Het leven is als een ballenbak,’ aldus één van de eerstejaars.

Zo is het maar net. En je weet nooit welke kleur er dan uit die ballenbak komt, hoor je daar dan achteraan te zeggen. Pari Ibrahim, student rechten aan de HvA is zo’n voorbeeld van iemand waar het leven op een verassende manier mee aan de haal is gegaan. Ooit maakte ze netjes haar dagelijkse reis naar de colleges op de hogeschool, totdat ze zag hoe haar yezidivolk in Irak werd uitgemoord door Islamitische Staat. Pari strijd nu tot bij de Verenigde Naties in New York voor berechting van de daders. Tentamens maakt ze trouwens nog steeds, af en toe.


Ook politiek econoom David Nieborg zoekt het verderop én hogerop. Hij verruilt na 10 jaar de UvA voor Toronto. Hij blijft zich daar richten op de game-industrie en de vervlechting met social media. Hij waarschuwt voor Amerikaans ‘techno-imperialisme’, en legt uit waarom de gameswereld en Donald Trump zo op elkaar lijken. Waar hij aan zal moeten wennen: in Canada krijgt hij zo maar een eigen, ruime werkkamer, een luxe die hij in Amsterdam nooit kende.


Gelukkig blijven er ook zaken onveranderd. Neem de Weesperflat in Amsterdam. Dit gebouw was 50 jaar geleden één van de eerste studentenflats van Nederland. Lelijk of niet, de betonnen creatie van architect Herman Hertzberger roept nog steeds lyrische reacties op. En de studenten? Die wonen en feesten er nog steeds gewoon door, gang per gang.

Lees meer over