Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Cultuur + Ondernemen
actueel

Barbara Coolen nieuw boegbeeld van Spui25

Dirk Wolthekker,
24 augustus 2016 - 08:08
Betreft
Deel op

Oud-journalist Barbara Coolen is de nieuwe baas van Spui25, het academisch-cultureel podium van de UvA. Coolen is de opvolgster van Maaike Ambags, die besloot zich toe te leggen op haar werkzaamheden als directeur van de Amsterdamse Academische Club.

Barbara Coolen (1970) volgde de journalistiekopleiding in Tilburg en studeerde nadien politicologie aan de UvA. Ze werkt(e) onder meer als journalist, researcher en projectleider bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, Het Financieele Dagblad, VPRO’s Buitenhof en Tegenlicht en het kenniscentrum voor ondernemerschap in de culturele sector Cultuur + Ondernemen. Op de site van het kenniscentrum staat onder meer dat Coolen daar projectleider is van het programma ‘Creativity+Business’ en verantwoordelijk is voor de inzet van kunstenaars in het bedrijfsleven. Coolen aldaar: ‘Hun originele denk- en werkwijze kan grote meerwaarde hebben bij het onderzoeken en (deels) oplossen van specifieke vraagstukken die daar leven.’ Coolens kracht ligt ‘in het stellen van de juiste vragen en bedenken van creatieve concepten’. Ze heeft ook en eigen bedrijf, Triggered Minds, waarmee ze freelance projecten uitvoert.

 

Interdisciplinariteit

Een van haar doelstellingen bij Spui25 zal zijn om de dialoog tussen wetenschap en kunst (nog meer) naar het podium van Spui25 te brengen. Coolen stelt een groot belang in multi- en interdisciplinariteit, vertelt ze. ‘Kunstenaars en wetenschappers hebben eigen denkkaders. Ze kijken vanuit hun verschillende biotopen anders tegen onderwerpen aan en die synergie kan zorgen voor nieuwe inzichten en een verdieping  die je minder snel krijg als een wetenschapper een andere wetenschapper uit dezelfde discipline interviewt.’ Coolen zegt het ‘als groot voorrecht’ te zien om op deze manier ‘de schatkamer van de wetenschap en de kunsten te mogen ontsluiten’.

 

Jubileum

In tegenstelling tot haar voorgangers Maaike Ambags en Margot Dijkgraaf is Coolen niet benoemd als directeur, maar als ‘inhoudelijk leider en hoofdredacteur’ van Spui25: ze wordt de voorzitter van de redactieraad en gaat daarnaast de relaties met de in Spui25 deelnemende partners behartigen. Nathalie Rijk zal binnen Spui25 de meer zakelijke belangen behartigen.

 

Vanuit haar inhoudelijke eindverantwoordelijkheid gaat Coolen met haar team én de partners een bijzonder jaar tegemoet: Spui25 bestaat in 2017 tien jaar en dat zal worden gevierd met een jubileumprogramma. Hoe dat er precies uit zal zien kan ze nu nog niet precies zeggen. ‘Ik heb daar natuurlijk wel gedachten over, maar wil daarover de komende tijd eerst overleg voeren met onze partners.’

 

Spui25 organiseert jaarlijks zo’n 250 bijeenkomsten (lezingen en debatten) die samen rond de twintigduizend bezoekers trekken. Behalve de vaste locatie aan het Spui vinden er ook bijeenkomsten plaats op locatie. Coolen is al aan de slag gegaan.

Lees meer over