Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Giandomenico Jardella (cc, via Flickr)
actueel

Prestigieuze beurs van 750.000 euro voor reuma-onderzoeker AMC

Dirk Wolthekker,
23 augustus 2016 - 14:34
Betreft
Deel op

Het Academisch Medisch Centrum heeft aan reumaonderzoeker Lisa van Baarsen het AMC-Fellowship voor dit jaar toegekend. De beurs van 750.000 euro krijgt zij voor verder onderzoek naar het ontstaan van reuma.

Tijdens het ontstaan van de gewrichtsziekte reumatoïde artritis, in de volksmond ‘reuma’ genoemd, wordt de functie van afweercellen beïnvloed door zogenoemde stromale cellen. Dit zijn cellen die andere cellen ‘steunen’ en waarvan lange tijd werd gedacht dat dit hun enige functie is. Intussen is bekend dat deze cellen ook andere functies vervullen, maar welke is nog niet bekend. Met behulp van de onderzoeksbeurs wil Baarsen uitzoeken wat de andere functies van deze cellen zijn in bijvoorbeeld beenmerg en lymfeklieren, in relatie tot het ontstaan van reuma.

 

Afweersysteem

Bij het ontstaan van reuma speelt het menselijk afweersysteem een belangrijke rol. Stromale cellen in het beenmerg, het binnenste weefsel van botten, blijken de aanmaak van afweercellen te kunnen reguleren. Onderzoekers hebben eerder aangetoond dat deze cellen in het beenmerg van reumapatiënten abnormaal functioneren. Baarsen heeft onlangs gevonden dat ook stromale cellen in lymfeklieren bij reuma afwijkend gedrag vertonen. Dat kan een rol spelen bij het ontstaan van de ziekte. Hoe dat precies zit, wil ze verder onderzoeken.

 

Verder is bekend dat de afweercellen van reumapatiënten sneller verouderen dan de afweercellen van gezonde mensen. Wanneer en waar deze veroudering plaatsvindt, is onduidelijk. Ook daar zal Baarsen in haar onderzoek aandacht aan schenken. Ze wil weten of deze veroudering al optreedt in de periode vóórdat de reuma zich openbaart en of die veroudering terug te vinden is in het beenmerg, de plaats waar de afweercellen worden gemaakt.

 

Van Baarsen promoveerde zeven jaar geleden aan het VUmc op een onderzoek waarbij zij in beeld bracht welke genen bij patiënten actief zijn en mogelijk auto-immuunziektes ziektes als reuma en multiple sclerose – een spierziekte – veroorzaken. Sindsdien houdt zij zich bezig met onderzoek naar dergelijke ziektes.

Lees meer over