Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Danny Schwarz
actueel

Voormalig CSR-voorzitter gaat prestatieafspraken evalueren

Henk Strikkers,
22 augustus 2016 - 14:32

Tariq Sewbaransingh, UvA-student politicologie en voormalig voorzitter van de Centrale Studentenraad van de UvA, gaat het experiment met de prestatieafspraken evalueren. Hij is door minister Bussemaker opgenomen in een evaluatiecommissie onder leiding van Wim van de Donk, commissaris van de koning van Noord-Brabant.

De prestatieafspraken zijn een geesteskind van het eerste kabinet-Rutte. Universiteiten en hogescholen vroegen jarenlang om een nieuwe manier van financiering: één die minder afhankelijk was van studentenaantallen en meer van de kwaliteit die ze boden. In 2012 introduceerde de toenmalige staatssecretaris Halbe Zijlstra van Onderwijs prestatieafspraken. Zeven procent van het budget dat universiteiten en hogescholen ontvingen werd als experiment afhankelijk gemaakt van de doelen die zij zichzelf stelden.

 

Daarvoor werd geen gebruik gemaakt van een wetswijziging, maar van het experimenteerartikel in de Wet op het hoger onderwijs en het wetenschappelijk onderzoek (WHW). ‘En bij een experiment, hoort een evaluatie,’ zegt Tariq Sewbaransingh. Hij is naast Van de DonkWim van de Donk is naast commissaris van de koning ook lid van de Raad van Toezicht van de Universiteit Utrecht., Edith Hooge (hoogleraar aan Tilburg University), Hans de Jong (CEO van Philips), Frans Leijnse (voormalig voorzitter van de HBO-raad), Yvonne Moerman-van Heel (voormalig adjunct-directeur van het Koning Willem I College in ‘s-Hertogenbosch), Adam Tyson (directeur Hoger Onderwijs bij de Europese Commissie) en Els Verhoef (interim-bestuurder en voormalig HvA-staflid) als enige student lid van die evaluatiecommissie.

 

Die commissie heeft als taak om te onderzoeken ‘of het proces heeft bereikt wat het beoogde,’ vertelt Sewbaransingh. ‘In hoeverre heeft het geleid tot een kwaliteitscultuur op universiteiten en hogescholen? En heeft het geleid tot een dialoog tussen studenten, docenten en andere medewerkers over kwaliteit?’ Hoe het onderzoek er precies uit gaat zien is volgens Sewbaransingh nog niet duidelijk. ‘Ik heb de andere leden nog niet eens gezien. Volgende week hebben we een eerste afspraak en verder weet ik alleen dat we op 1 maart 2017 klaar moeten zijn.’

 

Sturende brief

Opvallend is dat de minister in de begeleidende brief aankondigt dat het advies van de commissie wordt meegenomen bij de kwaliteitsafspraken die ze in 2018 met universiteiten en hogescholen wil maken. Daarin moet worden afgesproken hoe de opbrengsten van het leenstelsel worden verdeeld en besteed. Betekent dit dat de commissie niet kan zeggen dat prestatieafspraken niet werken en geen vervolg moeten krijgen? Sewbaransingh: ‘Dat weet ik niet. Die kwaliteitsafspraken zijn in de strategische agenda al aangekondigd, maar dat neemt niet weg dat de hele commissie de resultaten onafhankelijk en zonder last of ruggespraak zal beoordelen.’

Lees meer over